На огромен пропалестински митинг в Истанбул турският президент Реджеп Тайип

...
На огромен пропалестински митинг в Истанбул турският президент Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Турският президент Ердоган казва на пропалестинския митинг Израел е „окупатор“

На голям пропалестински протест в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че Израел е окупатор във войната му в Газа и повтори позицията си по отношение на Хамас не е терористична организация.

„ Повтарям, че Хамас не е терористична организация. Израел беше доста афектиран от това... Израел е окупатор, Ердоган приказва ясно, тъй като Турция не ви дължи нищо “, сподели той пред стотици хиляди поддръжници в събота.
Хората се събраха на летище „ Ататюрк “ в Истанбул за протест, проведен от ръководещата партия на ПСР в Турция, с цел да стачкуват против продължаващите бомбардировки на Израел над линията Газа и да призоват за преустановяване на огъня.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Израел „ уголемява “ войските си в Газа, Хамас ще се опълчи с „ цялостна мощ “ Русия споделя, че израелската бомбардировка на Газа е срещу интернационалното право „ Така че светът знае “: Родителите в Газа означават имената на децата си тела по време на бомбардировка завършек на списъка

Демонстрантите скандираха пропалестински лозунги и размахваха турски и палестински флагове на събитието, наречено „ Великата палестинска среща “ в събота, до момента в който Израел напредваше с „ разширената “ си наземна интервенция на фона на съвсем цялостно спиране на връзките в линията Газа.

На митинга участваха водачи на други политически партии, както и високопоставени медийни и спортни фигури – някои от които се очакваше да излязат на сцената по време на събитието, оповестяват локалните медии.

Ердоган сподели на тълпата, че западните сили са „ основният провинен “ зад „ клането “ на палестинците в Газа от израелската войска.

„ Главният провинен за клането в Газа е Западът “, сподели.

„ Край на геноцида “

Осама Бин Джавайд от Ал Джазира, репортаж от митинга, сподели, че това е „ една от най-силните речи, които сме чували “ от президента.

Протестиращите бяха видяни с ленти за глава с надписи като „ Ние всички сме палестинци “, „ Край на геноцида “ или „ Бъдете гласът на палестинските деца “.

От петък вечерта 2,3 милиона поданици на Газа са значително откъснати от всички връзки между тях, както и с външния свят, до момента в който израелските сухопътни войски се бият с бойците на Хамас в обсадения анклав.

Според палестинските здравни управляващи минимум 7703 палестинци са били убити от израелските бомбардировки от 7 октомври, в това число към 3000 деца. Повече от 1400 души бяха убити при офанзивата на Хамас против Израел.

 INTERACTIVE-LIVE-TRACKER-GAZA-OCT27-2023-1100GMT_LIVE-TRACKER
Голям митинг в Лондон; възбрана в Берлин

Междувременно бяха видяни хиляди протестиращи да се изсипват по улиците на Лондон, с цел да упорстват английското държавно управление да призове за преустановяване на огъня. Други манифестации се организираха на други места в Обединеното кралство, в това число в Манчестър и Глазгоу.

Въздушни фрагменти демонстрират огромни тълпи, тръгващи на шествието, проведено от Кампанията за взаимност към Палестина, като митингът трябваше да завърши пред постройката на Народното събрание, откакто мина около офиса на премиера Риши Сунак на Даунинг стрийт.

Повтаряйки позицията на Вашингтон, държавното управление на Сунак спря да приканва за преустановяване на огъня, а вместо това се застъпи за филантропични паузи, с цел да разреши на помощта да доближи до хората в Газа.

В петък вечерта полицията в Берлин още веднъж разпръсна няколко пропалестински демонстрации.

Повече от 100 души бяха задържани пред Бранденбургската врата, до момента в който тълпата скандираше пропалестински, а по-късно и антиполицейски лозунги по време на забранен протест. Полицията влезнала в яростен конфликт с някои участници, като съгласно полицията бяха ранени двама служители на реда.

Друга пропалестинска проява на Александерплац в центъра на Берлин, включваща към 100 души, също беше разпръсната в петък вечерта. Полицията сподели в събота, че всички евентуални протестиращи са били „ подхождани нападателно и поредно изгонвани от площада “.

Властите в Берлин не разрешиха множеството пропалестински манифестации или демонстрации през седмиците след офанзивата на Хамас на 7 октомври.


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР