На официално пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург евродепутатите

...
На официално пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург евродепутатите
Коментари Харесай

Вижте носителите на наградата „Сахаров“

На публично пленарно съвещание на Европейския парламент в Страсбург евродепутатите връчиха на украинския народ премията „ Сахаров “. Отличието се присъжда на лица, групи и организации, които имат изключителни заслуги за отбраната на свободата на мисълта.

Олександра Матвийчук е юрист по човешки права и началник на украинския Център за цивилен свободи. Тя наблюдава орисите на хиляди украинци от началото на съветската инвазия през февруари.

 
Русия продължи тяхната терористична офанзива по цивилна инфраструктура, като лиши милиони украинци от вода, отопление, електрическтво, светлина, интернет и мобилна мрежа през зимата. Аз напуснах Киев и в този момент съм тук на ярко, с интернет. Но нямам отопление в собествения ми дом. Преди да дойда нямах ток в продължение на три дни. Трудни времена са. Но украинците си оказваме помощ и съм сигурна, че ще победим.
Олександра Матвийчук, юрист по човешки права

„ Ние бяхме първата цивилна организация, която прави мобилни групи да документират военни закононарушения в Крим, Луганск и Донецк. Правим това от 8 години. Пращали сме доста отчети до Организация на обединените нации, Съвета на Европейски Съюз, Европейския съвет. Но нищо не се промени и тази процедура продължава. Лично аз съм интервюирала стотици оживели след съветски плен, те са ми разказвали ужасяващи неща. Как са били пребивани или изнасилвани, по какъв начин са им рязали пръстите и са им изтръгвали ноктите.

Много сме признателни за цялата поддръжка, която получаваме от Европейски Съюз и други страни, тъй като това не е война сред две страни, това е война сред две системи – авторитаризъм и народна власт. Истина е, че имаме потребност от повече поддръжка, с цел да устоим на съветската експанзия, тъй като в случай че не спрем Путин в Украйна, той ще продължи напред. Имаме нужда от военна поддръжка. Трябва да има такива наказания, че съветската стопанска система да не издържи тази война. Затова имаме потребност от правдивост, тъй като протичащото се в страната ми е резултат от безотговорност, на която Русия се любува от години “, добавя Олександра..

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров също е измежду лауреатите. В средата на март той бе похитен от руснаците, упрекнат във финансиране на " Десен бранш " и малтретиран.

 
Много постоянно съветските войски отвличат наши жители, изтезаваха ги. За жал имаме и доста образци за това по какъв начин войските принудително местят украинци от домовете им. Много е рисково, тъй като нашите съграждани нямат достъп до медикаменти, храна, работа. Сега не могат и да изоставен окупираните територии. Преди 2 седмици Русия изцяло спря опцията на мъжете да напущат окупираните територии, с цел да ги накарат да се причислят към съветската войска.
Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров

„ Руските представители само желаят да мародерстват, да унищожават нашите градове. На втория, третия ден, нашите жители отиват в центъра на окупираните си градове и 5, 6 хиляди души декларират – махайте се, не ви желаеме тук. Това беше изненадващо за Русия. Например Путин реши да ме отвлече, с цел да покаже на моите сътрудници на какво е кадърен, в случай че не одобряват съветското наличие. Отвлякоха ме, вързаха ме и ме вкараха в пандиза за 6 дни. Психическо изтезаване, само че на хората до мен беше и Физическ, тъй като твърдяха, че са партизани. Чупеха ръце и крайници, чуваха се ридания. Беше доста мъчно да го издържиш и да го проумееш. След няколко секунди можеше да дойдат и при мен. Защото за руснаците, животът на жителите не коства нищо. Всеки би трябвало да разбере, че украинците пазят правила, не от положително до неприятно, само че от положително до зло “, добави Фьодоров.

Наградата на името на известния руски отстъпник Андрей Сахаров се връчва от 1988 година насам. Всяка година евродепутатите избират лауреатите из сред трима финалисти. Наградата се връчва на декемврийската сесия на Екологичен потенциал в Страсбург.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР