На официална церемония в аула „Максима“ на университета ректорът проф.

...
На официална церемония в аула „Максима“ на университета ректорът проф.
Коментари Харесай

Ректорът връчи на доц. д-р Кристалина Георгиева почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“

На публична гала в зала „ Максима “ на университета ректорът проф. доктор Димитър Димитров удостои с почетното звание „ Доктор хонорис идея на УНСС “ Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд.

Официални посетители на церемонията бяха министър-председателят на Република България Кирил Петков, шефът на Българска национална банка Димитър Радев и зам.-председателят на Комисията по обучение и просвета в Народното събрание Петър Чобанов.

„ За нас Вашето звание има особена алегорична стойност. Вашата кариера и ръководството на най-значимата финансова институция в света –Международния валутен фонд са доказателство, че от основаването си преди повече от век до през днешния ден, УНСС предава конкурентни познания и построява водачи “, посочи проф. доктор Димитър Димитров. Ректорът огласи решението на Академичния съвет за почитане на Кристалина Георгиева с най-високото почетно звание на УНСС. „ Добре пристигнала в нашето академично семейство още веднъж! Нека нашият обединен дух и нашето надълбоко почитание бъдат Ваша сигурна опора в нелеката задача да управлявате Международния валутен фонд в изискванията на световна икономическа, финансова и политическа рецесия “, сподели проф. Димитров.

„ Кристалина Георгиева не е прекъсвала в никакъв случай връзката си с УНСС, без значение от заеманата позиция или институция, където е работила “, сподели ръководителят на Общото заседание на УНСС проф. доктор Лалко Дулевски и добави, че във всички публични биографии се отбелязва, че ръководещият шеф Кристалина Георгиева има докторска степен по стопански науки от УНСС, където е преподавала като доцент през интервала 1977–1993 година „ Ако 100 години след основаването на УНСС би трябвало да дадем нови доказателства за смисъла на девиза на университета, то подобен образец е доцент лекар Кристалина Георгиева, която постоянно ще ни припомня, че „ Духът прави силата “, посочи проф. Дулевски.

„ Когато имаме хора, като Кристалина Георгиева, които са постигнали толкоз доста, ние би трябвало освен да сме горди като българи и вие би трябвало освен да сте горди като университет, това са хора, които основават марката България. Ако имаме повече хора, като госпожа Кристалина Георгиева, марката България щеше бъде в друга орбита. Надявам, че дружно и с вашия университет ще успеем да развием повече хора, които да имат сходна история, с която всички ние да се гордеем “, сподели министър председателят Кирил Петков и акцентира „ постоянно споделяме че е добре българите да вървят да се образоват в чужбина, само че е значимо да се връщат назад. Има и различен модел, този на Кристалина Георгиева, тя оказва помощ повече на страната ни извън, в сравнение с в случай че беше тук, когато България приказва през нея на европейските и международните институции света слуша “.

В академичното си слово Кристалина Георгиева означи „ аз като през днешния ден помня деня, в който ме одобриха студентка по „ Политикономия и социология “ в тогавашния Висш стопански институт, днешния УНСС, от този ден стартира моето професионално странствуване в България и по света “. Кристалина Георгиева описа за провокациите в професионалния си път и акцентира „ 2022 ще бъде доста сложна година, тъй като влизаме в нея с рецесия върху рецесия. Първо пандемията, която към момента не е отшумяла и по-късно война в Европа. Това са две немислими събития. Преди да се случи пандемията никой от нас не очакваше, че международната стопанска система ще спре и, че възобновяване ще продължи повече от две години. Но още по-страшна е войната, която има трагични последствия, несъмнено първо за украинците, за тяхната стопанска система, която тази година ще се свие с 40 %. Тя има доста тежки последствия за Русия, която ще се свие над 10 % в стопански проект, само че тя има последствия за целия свят, сподели Кристалина Георгиева и добави, че сме взаимозависими „ война в Украйна значи криза в страните, които са огромни вносители на енергоносители или на храни, война в Украйна значи апетит в Африка, не можем да се оправим без да работим дружно, не можем да се оправим без да мислим за това, че света е едно обединено цяло “. За това, по какъв начин една страна да стане богата Кристалина Георгиева цитира думите на Адам Смит: „ Мир, ниски налози и добра правосъдна система “.

Лидери от целия свят поздравиха Кристалина Георгиева за удостояването й с почетното звание „ Доктор хонорис идея на УНСС “.

Антонио Гутериш, общоприет секретар на Организация на обединените нации : „ Моята другарка Кристалина Георгиева постоянно е била неотклонен покровител. Кристалина, от името на всички твои другари в Организация на обединените нации, приеми нашите най-сърдечни поздравления! “

Нгози Оконджо- Ивеала, общоприет шеф на международната комерсиална организация : „ Неколцина са тези, които са дали своя принос за сферата на развиването с такава пристрастеност, порив и разсъдък какъвто Кристалина показва в продължение на повече от две десетилетия, откогато я познавам “.

Г-н Жозе Мануел Барозу, ръководител на Европейска комисия 2004-2014 година „ Познавам нейните качества, само че също и нейната пристрастеност. Страст, която тя влага във всички, с което се захваща. Тя също постоянно слага интереса на хората преди всичко. Поздравления Кристалина “.

Г-жа Мелинда Френч Гейтс, съпредседател на Фондация „ Бил и Мелинда Гейтс “ „ Поздравления, Кристалина за тази заслужена премия! Начинът, по който стратегически навигираш МВФ заслужава хвалба! Но освен това – ти мобилизираш цялата световна финансова общественост “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР