На обществено обсъждане в зала „Проф. Венета Вичева“ беше представен

...
На обществено обсъждане в зала „Проф. Венета Вичева“ беше представен
Коментари Харесай

Татяна Костова: Бюджетът за 2021 на община Шумен е балансиран и реалистичен

На публично разискване в зала „ Проф. Венета Вичева “ беше показан планът за бюджет на Община Шумен за 2021 година.

Макрорамката на бюджета е в размер на 87 600 000 лева, което е с близо 7 млн. лева повече по отношение на миналата 2020 година. Кметът Любомир Христов уточни, че най-вече средства в него са заделени за обучение – 44 203 919 лв., за обществена политика – 7 457 307 лв., за строителство и запазване на околната среда – 10 413 577 лв.. Очакваните доходи с държавен темперамент са в размер на 59 757 973 лева, а тези с локален темперамент – 27 841 445 лева Чрез външно финансиране през тази година се чака да бъдат осъществени планове на обща стойност близо 25 млн. лева

Средствата са предоставени на общината от страната и от европейските фондове, напомни Христов. В разходната част за делегираните държавни действия са планувани 59 757 973 лева, за локални – 26 560 406 лева Държавно делегираните действия ще бъдат дофинансирани с 1 281 039 лева Въпреки че изключителната конюнктура се отразява отрицателно на общинските финанси и заложените локални доходи са с 10% по-малко спрямо предходната година, Община Шумен не усилва локалните налози и такси, сподели кметът по време на разискването.

Той обърна внимание и на това, че се покачва стандартът за прехрана на 5 и 6-годишните деца в детските градини и от 515 лева става 683 лева Разкрива се нова обществена услуга „ Асистентска поддръжка “ с потенциал от 237 консуматори. Така общият брой на лицата в общината, които получават поддръжка по разнообразни планове за възрастни и хора с увреждания, към този момент е 1180 души. Заместник-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова подчертава върху новите моменти през 2021-ва по отношение на промени в нормативната уредба.

Тя уточни, че Общинският съвет би трябвало да утвърди разноските по бюджетите на кметствата и обитаемоте места. Припомни, че през тази година Община Шумен ще сътвори и развие нова делегирана обществена услуга „ Асистентска поддръжка “ както и това, че администрацията ще създаде и ще предложи на гласоподаване в Общинския съвет План за интегрирано развиване за интервала 2021 – 2027 година Татяна Костова изясни, че единствено за тази година общините не дължат отчисления към РОСВ. Средствата от отчисления и обезпечения по Закона за ръководство на отпадъците за интервала 1 март – 31 декември 2020 година остават разполагаем на общината и ще бъдат изразходвани по решение също на Общинския съвет. Към новите моменти през 2021-ва година заместник-кметът по бюджет и финанси означи и желанието на общината да поеме дълготраен дълг от 15 млн. лв. за инфраструктурни поправки, както и още 1 106 766 лева от Фонда за градско развиване на Северна България за осъществяване на плановете за Летния спектакъл и Младежкия дом. На въпрос от залата кметът отговори, че с парите от 15 млн. заем ще се ремонтират улици, тротоари, бордюри, ще се покрие част от река Енчова и ще се построи ново платно, т.е. ще се разшири пътят. С част от тези средства ще продължи обновяването на уличното осветяване включително и създаване на ново по бул. Ришки проход и други С външно финансиране ще бъдат осъществени планове на стойност близо 25 млн. лева Това са средства, които са предоставени в допълнение на общината от страната и от европейските фондове.

С тях ще бъде построена довеждаща инфраструктура на Индустриалния парк, ще бъде ремонтиран общинският път до „ Алкомет “, ще стартира ремонт на градския стадион, на хиподрума, на две детски градини.

В тази сума са включени и средствата, които страната отпусна за реализация на първия стадий от възобновяване на водоснабдителната система „ Мътница “, за дотъкмяване на ремонта в спортния комплекс „ Плиска “ и за нов физкултурен салон в III ОУ „ Д. Благоев “. Предстоят възобновяване и реорганизация на Летния спектакъл и Младежкия дом. Социалните планове и стратегии, които общината осъществя през тази година са на обща стойност близо 5 млн. 670 хиляди лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР