На обществено обсъждане ще бъде представен проект на програма Актуализация

...
На обществено обсъждане ще бъде представен проект на програма Актуализация
Коментари Харесай

Актуализация на програмата за качеството на въздуха ще бъде подложена на обществено обсъждане в Благоевград

На публично разискване ще бъде показан план на стратегия " Актуализация на програмата за качеството на атмосферния въздух на територията на Община Благоевград “. Срещата е планувана за 27 март 2018 година. По време на разискването ще бъде показана програмата, която ще бъде качена на уеб страницата на Община Благоевград, в раздел " Околна среда “, подкатегория " Планове и стратегии “ / www.blgmun.com /, с цел да бъде налична до всеки жител.

Проектът се финансира по Оперативна програма " Околна среда 2014-2020 година “, по предпочитана ос 5 " Подобряване качеството на атмосферния въздух “. Срокът за осъществяване на плана е 13 месеца, като началото бе сложено на 14 юни 2017 година Общата стойност на плана е 98 140,00 лева, от тях финансирането от Кохезионния фонд на Европейски Съюз е 83 419,00 лева, представляващи 85% от БФП и национално съфинансиране в размер на 14 721,00 лева, представляващи 15% от БФП “.

Основната цел е да се актуализира съществуващата Програма за понижаване на нездравословни излъчвания в атмосферния въздух на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на територията на Община Благоевград посредством правенето на сложна стратегия за постигане на откритите правила на замърсителите – фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди. Специфичната цел на плановото предложение е понижаване замърсяването на атмосферния въздух посредством намаление на количествата на ФПЧ10 и ПАВ.

 Мерките, които се планува да бъдат взети на локално равнище,  са свързани с газифициране на битовия бранш – поетапно увеличение броя на семействата отопляващи се с газ от централен източник. Също по този начин замяна на стационарни самостоятелни и многофамилни домашен горивни устройства на твърдо гориво, слагане на филтри за ФПЧ10 на комините на горивни съоръжения на твърдо гориво. Предвижда се възобновяване на рейсовете от градския превоз, с рейсове, отговарящи минимум на стандарт за нездравословни излъчвания ЕВРО 5, рейсове на газ и/или електро- и хибридни рейсове. Сред ограниченията са включени и въвеждане на зони с ниски излъчвания, постоянно измиване на главните пътни артерии, благоустройство на крайпътните и междублокови пространства, озеленяване на свободните площи, поддържане в положително положение на пътната настилка, надзор на строителните действия на територията на общината.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР