На обществени места в София да се монтират апарати за

...
На обществени места в София да се монтират апарати за
Коментари Харесай

Столичната община обсъжда поставянето на апарати за спасяване при инфаркт на обществени места

На публични места в София да се инсталират апарати за избавяне при неочаквана сърдечна гибел (сърдечен арест) предлага кардиологът проф.д-р Иво Петров, общински консултант от ГЕРБ. При подобен случай индивидът може да бъде избавен, в случай че до 8-та минута му се помогне с подобен уред, по-известен като дефибрилатор.

" В Европейския съюз единствено България и Румъния нямат сложени дефибрилатори на публични места, само че румънците към този момент са организирали курсове за образование за работа с тях. Всъщност единствено ние още не сме създали нищо, а става въпрос за късмет да бъдат избавени минимум 550 души в дейна възраст при население от 7 милиона, обясни проф.Петров.

В доста страни в Европа за тази спасяваща активност са подготвени всички медицински сестри, служители на реда, пожарникари, таксиметрови водачи, треньори, учители, както и доброволци. " В Съединени американски щати деца избавят родителя си с използване на дефибрилатор, тъй като са подготвени ", добави той.

Идеята беше разисквана в общинската комисия по опазване на здравето и обществена политика. Малина Едрева от ГЕРБ означи, че във Виена, която като население е съизмерима със София, е основана мрежа от дефибрилатори на публични места. Възникна и въпросът какъв ще е контролът за използването им и опазването им от вандалски прояви.

Предприятия към този момент се оборудват сами с такива апарати

" Дефибрилатори се поставят на летището, на оживени спирки, на стадионите, в концертните зали и в учебните заведения ", изреди проф. Петров. Собственици на предприятия у нас към този момент сами купуват и инсталират такива апарати и образоват служащите си да работят с тях.

" Има (чужди) законодателства, които задължават притежателите да ги инсталират в най-посещаваните места от предприятието. У нас законодателството не споделя кой има право да работи с дефибрилатори и по презимпция, щом няма възбрана, значи всички могат. И сега в БЧК се организират курсове по първа помощ и там се образоват за използване на кардиопулмонална реанимация.

Решаваща е помощта до 8-та минута след сърдечния арест

При 25% от всички инфаркти в ранния интервал хората получават неочаквана сърдечна гибел като излаз от инфаркт. И дефибрилаторът може да ги избави и в случай че се направи до 8-та минута в 70% от случаите тя е сполучлива. Така че бързината, с която се работи е доста значима. След 12-тата минута даже да се възвърне циркулацията към този момент има мозъчна гибел...

Около 2000 евро коства най-автоматизираният и елементарен за приложимост модел дефибрилатори. За София ще са нужни към 600 броя, съгласно проф. Петров. Той ще изготви отчет с съответни планове за пилотен план в София и в случай че той бъде гласуван от Столичния общински съвет до края на 2020 година, евентуално от идната ще бъде осъществен. Целта е той да бъде сполучлив, с цел да бъдат приложени тези ограничения и в страната, изрази вяра известният кардиолог.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР