На някои български ученици ще им се наложи да се

...
На някои български ученици ще им се наложи да се
Коментари Харесай

Лятно училище за необхванатите от онлайн обучението ученици

На някои български възпитаници ще им се наложи да се върнат в учебно заведение и през лятото.

© Велко Ангелов Учениците, които не са били обхванати дейно от отдалеченото образование по време на рецесията с ковид, ще бъдат включени в спомагателни часове образование и през лятната почивка. Това реши държавното управление през днешния ден, като одобри промени в Наредбата за приобщаващото обучение.

Причината е, че някои възпитаници и досега нямат нужните електронни устройства, връзка с интернет или нужна родителска поддръжка, посредством които дейно да се възползват от изключителната форма на образование. По данни на МОН става дума за 10% или 11% от учениците в системата или сред 7000 и 8000 възпитаници.
Така отдалеченото образование в действителност усилва разликите в просветителните резултати сред възпитаници от по-привилегировани социоикономически групи и възпитаници, идващи от обществено слаби фамилии. Целта на измененията в наредбата е да се навакса материал, с цел да не са прекомерно огромни пропастите сред учениците през септември.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мерките

Летните групи, оповестени през днешния ден с измененията в Наредбата за приобщаващо обучение, ще включват до 10 деца, като уроците ще бъдат с обща дълготрайност до 120 образователни часа. Ще продължи да има вид и за самостоятелно образование.
Според учители, които разясниха за " Капитал ", 120 образователни часа се равняват на към четири седмици учене на цялостен образователен ден и това по никакъв начин не е малко.

Присъствената организация на летните уроци би трябвало да се провежда от учебните заведения. Те ще би трябвало да основат условия за съблюдаване на строги противоепидемични ограничения, с цел да няма и смесвания сред групите и учителите им.

Приетите от държавното управление през днешния ден промени плануват и опция за деца от детските градини без положително притежаване на български език да се включат в спомагателни форми на образование за до 40 астрономически часа повече, оповестява " Дневник ".

Германският опит

Промените в приобщаващото обучение за наваксване на просветителните разлики не са неповторими за България. Берлинският сенат да вземем за пример сега предлага серия от ограничения, които ще основат летни групи за деца в неравностойно състояние в щата Берлин, споделя немското издание Spiegel.

Германските ограничения, които са към момента на планово равнище, са предопределени особено за " възпитаници, които порастват в беднотия или имат понижена опция да учат у дома спрямо другите възпитаници по време на затварянето на учебните заведения поради корона пандемията. " Мярката също е ориентирана и към деца от имигрантски генезис и изключително тези деца с проблеми с усвояването на немския език, което би затруднило по-нататъшната им интеграция в немското общество.

Берлинските групи ще включват до 8 възпитаници, които ще вземат най-много 15 образователни часа на седмица. Мярката е отворена за възпитаници от 1, 2, 7, 8, и 9 клас, като часовете ще се концентрират върху най-важните предмети - немски, британски и математика. Германски просветителни специалисти предизвестяват, че мярката би трябвало да е отворена към всички, с цел да не се стигне до стигматизация, в случай че всички възпитаници в летните групи са от обществено слаби фамилии. Поне към този момент включването в летните групи остава напълно непринудено.

Берлинските ограничения допускат, че летните образователни часове не би трябвало да бъдат водени от редовите учители, а от преподаватели на свободна процедура и по опция от пенсионирани учители или даже възпитаници от по-високи класове. По този метод в Берлин се стараят да заобиколят авторитетните училищен синдикати в страната, които доста мощно се опълчват на друга препоръчана мярка в доста щати в страната - съкращаване на лятната почивка.
В българския вид на ограниченията ще преподават учители от учебните заведения, от които ще се чака да образуват организацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР