На нея се вижда ЖП гарата, която е в плачевно

...
На нея се вижда ЖП гарата, която е в плачевно
Коментари Харесай

ЖП Гара без релси във Варненско изуми мрежата

На нея се вижда ЖП гарата, която е в плачевно положение, а още по-куриозното е, че на коловозите въобще не се виждат релси.



Хората напомнят, че преди време тук е кипял живот и са пътували прави до Варна.

Всъщност Нова Шипка е много кокетно село и става все по привлекателно за вложения в парцели за хора от България и чужбина, търсещи успокоение покрай природата.

То е в Община Долни Чифлик с население от към 200 души. Намира се в Камчийската котловина и е сгушено в прегръдката на красивите вековни гори.

Почти всички улици са добре асфалтирани.



В постройката на кметството се обитават още пощата, читалището и пенсионерския клуб „ Нова Шипка ”. Преди две години пред БНР кметският наместник Николинка Николова. изрази съжалението си, че преди години са закрили учебното заведение, детската градина и ЖП-гарата.

Въпреки че гарата беше закрита, остана ЖП-спирката. Имаме обезпечен ЖП и автобусен превоз, който свързва селото с Варна и околните обитаеми места. В селото имаме 17 деца. Те учат в учебното заведение в село Гроздьово, което е на 3 километра от Нова Шипка. Осигурен е безвъзмезден превоз. За съжаление нямаме доктор и аптека. Благодарение на една стратегия за патронажна грижа, хората се доставят с нужните медикаменти ", сподели кметският наместник Николинка Николова.

В селото доминира възрастното население, само че в последните години все повече младежи са почнали да се заселват в Нова Шипка, привлечени от красивата природа и спокойствието. Селото е притегателно и за чужденците.

Въпреки че в Нова Шипка си имат компликации в всекидневието, хората са извънредно задружни и сплотени.

Старото му име е Кесар.

Нова Шипка е на 2 км северно от р. Камчия. Там минава жп линията Синдел-Карнобат, през която минава паневропейски транспортен кулоар 8.

Селището е било заселено с черкези, почти през 1862 година, по силата на сделка сред Османската империя и Русия, след Кавказката война. Тогава компактни маси черкези се заселват в провинциите на Османската империя, като най-значителен е броят им в България.

След Освобождението (1878 г.) черкезкото население на село Кесар се изселило и мерата била предоставена на български преселници от изгореното през Руско-турската война (1877 – 1878 г.) село Шипка, Казанлъшко. Те нарекли новото село Нова Шипка (1879 г.)
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР