На нея бе подчертано, че чрез дигитализацията достъпът до правосъдие

...
На нея бе подчертано, че чрез дигитализацията достъпът до правосъдие
Коментари Харесай

Ръководителят на СП участва в конференция на ЕП за цифровата трансформация в правосъдието

На нея бе очебийно, че посредством дигитализацията достъпът до правораздаване ще се усъвършенства, а обменът на информация по трансгранични следствия ще докара до ускорение на наказателното произвеждане
Административният началник на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова, ръководителят на Специализирания углавен съд Мариета Райкова, заместник-председателят на Специализирания углавен съд Пенка Велинова, заместник-административният началник на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев, ръководителят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов и ръководителят на Камарата на следователите в България Петко Петков участваха в конференция на тематика “Цифрова промяна в правораздаването - европейски решения в утрешния ден ”.

Онлайн във форума участваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова и еврокомисарят по правораздаване Дидие Рейндърс.

Конференцията се организира през днешния ден, 28 юни 2022 година, в Брюксел и бе проведена от Европейския парламент по отношение на разисквания сред държавите-членки на Европейския съюз Регламент за цифровизация на трансграничното съдействие в Европейски Съюз.

В хода на полемиките участниците сложиха акцент върху решенията на Европейски Съюз за по-активна цифровизация и по-ефективно съдействие сред европейските страни чрез модерните технологии за продан на данни, лесна съгласуваност и бърз достъп до информация сред магистратите.

Подчертано бе, че напъните на европейските институции са ориентирани към последователното основаване на условия, благоприятстващи доближаването на обособените наказателно-правни системи, както и немислимото в предишното рационализиране и ускорение на международно-правното съдействие. Изтъкната бе потребността от въвеждане на действително съществуващи, елементарно налични, на практика работещи и сигурни принадлежности за реализиране на трансгранично  съдействие в действително време. Като добър образец в това отношение бе посочена електронната система на Европейската прокуратура за обмен  на данни сред компетентите органи на национално равнище.

Участниците във форума се сплотиха към извода, че „ цифровата промяна на правораздаването е средството, чрез което ще преодолеем границите, които ни разделят, и правораздаването ще стане по-бързо и по-евтино за всички европейски жители. Чрез дигитализацията достъпът до правораздаване ще се усъвършенства, обменът на информация по трансгранични следствия в цифрова среда ще докара до ускорение на наказателното произвеждане и на събирането на доказателства “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР