На Националната телефонна линия за борба с трафика на хора

...
На Националната телефонна линия за борба с трафика на хора
Коментари Харесай

Увеличават се случаите на трудова експлоатация

На Националната телефонна линия за битка с трафика на хора 0800 20 100 одобряват сигнали и дават информация за предварителна защита на риска от попадане в употреба. Това става към този момент втора година, оповестиха от Фондация A21.

Линията е изцяло безвъзмездна за страната, денонощна и анонимна . За миналата година към Линията са постъпили над 500 позвънявания от българи от страната и чужбина . Над 200 от тях са за полова и трудова употреба , корист с персонални данни, сигнали за неточни работодатели и други високорискови обстановки.

Зачестяват позвъняванията, свързани с разгласи за работа в чужбина. Все по-често се обаждат хора, които имат потребност от повече информация и желаят да ревизират дали обещано предложение за работа, което обмислят, не крие рискове от машинация, употреба и попадане в обстановка на трафик.

 Германската полиция арестува българин за трафик на хора Обновена
Германската полиция арестува българин за трафик на хора

Извършени са арести в Берлин, Бремен, Северен Рейн-Вестфалия и Саксония

Увеличават се позвъняванията за инспекция на публикация за работа, открита в Интернет , която съдържа подозрителна информация. Често условията за длъжността са прекомерно ниски или никакви. Липсва и информация за контакт с работодателя.

Много постоянно претендентите за дадена позиция са одобрявани без осъществяване на изявление и без да осъществят персонален контакт с евентуалния си шеф или с представителя на посредническата компания.

 Национална акция против трудовата употреба на българи в чужбина
Национална акция против трудовата употреба на българи в чужбина

21 млн. стават жертви на трудова употреба годишно

Жена се допитала до Линията , откакто е намерила публикация за работа в чужбина през страница във Facebook. В офертата е възложен единствено имейл адрес. След като тя изпраща кандидатурата си за оповестената позиция, са й поискали фотоси и копие от персоналната й карта. Заявяват й, че е утвърдена и получава по имейл самолетен билет за след два дни без изявление и без връзка онлайн с работодателя.

Проверка на Линията сподели, че компанията не е лицензирана за даване на посредническа активност на български жители, както и че има предистория като неточен шеф. Жената е осведомена и по този метод е предотвратено нейното вероятно експлоатиране.

Все по-често българските жители биват излъгани и въвлечени в трафик на хора през обществените мрежи. Два са най-честите сюжети по този начин наречения loverboy модел на създаване на сантиментално взаимодействие и подправено предложение за работа.

 Манолова призна за употребата на труда у нас
Манолова призна за употребата на труда у нас

В края на септември служащият ще може бързо да си взема дължимото от работодателя

В първия случай трафикантите реализират контакт с евентуалните си жертви посредством чат в някоя обществена платфора.

Така съкратяват прочувствената отдалеченост, печелят доверие, показват се като общителна, а даже и сантиментална персона.

Често с течение на времето се развива сантиментална връзка сред трафиканта и набелязаната жертва, п ечели надзор над жертвата и съумява по-лесно да я експлоатира .

 14 сигнала за трудова употреба са получени до месец май
14 сигнала за трудова употреба са получени до месец май

За три години се усили броят на досъдебните производства за трафик на служащи

Съветваме хората да не изпращат персоналните си данни по имейл, както и да обръщат изключително внимание на следните неща, когато търсят работа в страната или чужбина , поучават от фондацията.

Съветите са:
- Вижте условията към претендента , какво предлага работодателят и каква е трудовата характерност за длъжността; Съмнително е, в случай че в офертата няма лист с условия като опит , избрани умения, притежаване на език (за чужбина). - Обърнете внимание и на уговорка за конфиденциалност - дали в контракта участва текст, който не разрешава на служителя да споделя с трето лице информация за длъжността, изискванията на работа или детайлности към естеството на работа; - Клауза за преустановяване на контракта - дали в контракта има уговорка, при която служителят дължи наказателна клауза на работодателя при положение, че реши да напусне работа; - Заплащане - дали е съмнително високо и нереалистично ; - Работно време - дали е регламентирано и в случай че да, дали е според Кодекса на труда;
От фондацията поучават претендентите да потърсят и о фициална информация за компанията - дали информация за работодателя/фирмата е налична онлай н, споменат ли е физически адрес, възложен ли е контакт на разположение за връзка;

 Нашенците постоянно стават жертва на трудова употреба зад граница
Нашенците постоянно стават жертва на трудова употреба зад граница

Най-често в земеделие, строителство, хотелиерство

Фондация A21 е световна неправителствена организация с представителства в 11 страни по целия свят . Сферата на активност на фондацията е битката против актуалното иго - трафика на хора, в което живеят над 20 млн. души по целия свят през днешния ден.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР