На нарочен брифинг в Партийния дом бившият финансов министър, а

...
На нарочен брифинг в Партийния дом бившият финансов министър, а
Коментари Харесай

Асен Василев: Еврото като официална валута от 1 юли 2025 г., но ако покрием критериите

На умишлен брифинг в Партийния дом някогашният финансов министър, а в този момент народен представител от ПП-ДБ Асен Василев се похвали с последните данни на Евростат - за първи път България не е последна в Европейския съюз по приходи. За първи път България и българите сме предпоследни по приходите, отлепихме от дъното, удовлетворен е Василев

По думите му икономическият модел, който продължава със настоящия бюджет и който обезпечи понижаване на неравенствата и увеличение на приходите работи за българските жители.

Асен Василев разяснява и спада на инфлацията. " Инфлацията, когато вървеше нагоре и когато спадаше, в България е главно импорт. България е вързана към еврото през валутен ръб и инфлацията се дефинира от валутната политика на Европейската централна банка. Това, което се вижда в този момент е, че инфлацията беше над 10% през предходната година по това време, а в този момент сега е 2.5% ", регистрира някогашният финансов министър.

Той чака през септември месец България да покрие инфлационния критерии и тогава да изиска конвергентния отчет за еврото. Ако конвергентният отчет излезе в границите на актуалната година, то от 1 юли 2025 година може да въведем еврото като публична валута, чака Асен Василев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР