На над 3000 жители на испанския остров Ла Палма днес

...
На над 3000 жители на испанския остров Ла Палма днес
Коментари Харесай

Хиляди жители на Ла Палма вече могат да излизат, лавата погълна циментов завод

На над 3000 поданици на испанския остров Ла Палма през днешния ден бе разрешено да напущат домовете си, откакто управляващите анулираха вчерашно предписание да не се излиза поради гъст облак пушек от вулкана, опустошил острова, съобщи Ройтерс.

Поток от огненочервена лава, бълвана от вулкана Кумбре Виеха, през вчерашния ден погълна циментов цех, издигайки облаци пушек, които принудиха управляващите да инструктират хората в региона да останат по домовете си.

Спешните служби споделиха на жителите в градовете Ел Пасо и Лос Лянос де Аридане да останат на закрито, да затворят прозорците си и да изключат климатиците, с цел да избегнат вдишването на токсични изпарения от горящия цех, до момента в който лавата последователно го поглъщаше.

Днес управляващите оповестиха, че димният облак е минал и качеството на въздуха се е подобрило, което разреши на 3500 поданици да излязат от домовете си.

Летището в Ла Палма остана отворено, само че през днешния ден бяха анулирани 11 полета, като имаше и закъснения, заяви операторът на аеропорта " Аена ".

Днес бяха регистрирани 18 земни труса, най-силният от които бе с магнитуд 3,8, по данни на Испанския народен институт по геология.

Лавата от изригването, което стартира на 19 септември, опустоши общо към 600 хектара, заяви Мигел Анхел Моркуенде, механически шеф на службата за реакция при вулканични изригвания на Канарските острови.

След като в събота конусът на вулкана отчасти се срути, към морето потече нова река от лава, която погълна плантации от банани и авокадо, както и множеството от останалите къщи в градчето Тодоке.

Потоци от разтопена скална маса са унищожили 1186 здания през трите седмици от началото на изригването, заяви Институтът по вулканология на Канарските острови.

Около 6000 души са били евакуирани от домовете си на остров Ла Палма, който има към 83 000 поданици.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР