На над 1,2 млн. лв. е до този момент сметката,

...
На над 1,2 млн. лв. е до този момент сметката,
Коментари Харесай

Милиони ще плати държавата на обвиняемите по делото Октопод

На над 1,2 млн. лева е до този миг сметката, която всички данъкоплатци ще би трябвало да платят на обвинените по акция " Октопод ". Операцията от февруари 2010 година беше гордостта на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.
По " Октопод " обаче прокуратурата не е постигнала нито една неоправдателна присъда. Напротив - един по един някогашните обвинени осъждат страната да им заплати обезщетение за нанесени вреди, разяснява в. " Сега ".
Бившият прокурор Цеко Йорданов осъди прокуратурата за 80 хиляди лева, от които 50 000 лева за неимуществени вреди и 30 000 лева за постепенно правораздаване. В решението на Софийския градски съд се споделя, че " справедливото обезщетение за претърпените от ищеца неимуществени вреди би било 500 000 лева ", само че съдът не може да се произнася за нещо, което не е поискано. Затова и е почетена цялостната рекламация на Йорданов - за 50 000 лева, написа lex.bg. Решението не е дефинитивно и следва по него да се произнесат още две инстанции.
Преди две години Съдът в Страсбург осъди България да заплати близо 110 000 евро за акция " Октопод " и приложените по нея силови арести, унижения и последвалите мнения на вътрешния министър Цветанов. Делото в Страсбург беше заведено от Алексей Петров, Антон Петров и братята Пламен и Йордан Стоянови.
Момчил Кръстев пък осъди прокуратурата и комисията за конфискация да му платят над 116 000 лева Най-голямото обезщетение - над 802 000 лева , за момента е присъдено на компания, чиято документи е държана с години от проверяващите и по този начин е изгубила бизнеса си. И по двете каузи решението не е дефинитивно.
Цеко Йорданов заведе делото против прокуратурата по Закона за отговорността на страната, откакто обвиняването против него беше свалено. Той беше обвиняем за закононарушение против правораздаването за това, че през 2001 година, когато е завеждал отдел " Следствен " към Върховната касационна прокуратура, е прекратил и по този метод е осуетил следствие против израелеца с български паспорт Маир Хаим Овадия. Според прокуратурата Овадия е бил бизнес сътрудник на главния обвиняем в процеса Алексей Петров. Цеко Йорданов беше дисциплинарно уволнен от Висш съдебен съвет през 2007 година, преди да стане обвинен по делото " Октопод ". Уволнението беше по искане на Борис Велчев след проверка в прокуратурата.
В исковата молба Йорданов написа, че през есента на 2010 година е разпитван от наблюдаващия прокурор по " Октопод " Светлозар Костов, който му споделил, " че е надълбоко уверен, че той е направил закононарушение и че идващия път следва да се яви с юрист ". След това споделя за присъединяване в Българска национална телевизия на някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който споделил, че по делото " Октопод " ще се търси прокурорска диря, а тогавашният основен прокурор Борис Велчев му дал отговор: " Нищо няма да излезе от тази работа. Едни прокурори са станали съдии, други пенсионери ". От този миг Цеко Йорданов заживял със боязън, терзания и стеснение, че е наказателно преследван и против него се води " подло разследване ".
Йорданов разказва и хода на делото в идващите три години. Процесът е отлаган неведнъж, като част от отсрочките са били поради арбитър Румяна Ченалова. През 2015 година делото стартира изначало, откакто Ченалова е отстранена от работа. Промените в Наказателно-процесуален кодекс обаче постановиха делото " Октопод " да бъде гледано в спецсъда и то беше пратено в Специализираната прокуратура. Там материалите, свързани с обвиняването на Йорданов, бяха отделени и върнати за доразследване на градската прокуратура. В края на 2015 година следствието против него беше прекъснато заради необоснованост на обвиняването. Той апелира в съда основанието и година по-късно Софийският апелативен съд приключи делото заради липса на осъществено закононарушение. Според някогашния прокурор близо шестте години, в които е траяло следствието против него, надминават рационалните граници и по тази причина е изискал обезщетение за вредите, породени му от забавено правораздаване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР