На мотор, ATV или всъдеход – планината винаги трябва да

...
На мотор, ATV или всъдеход – планината винаги трябва да
Коментари Харесай

„Нашите планини зелени” са прекрасно поле за офроуд излети

На мотор, ATV или всъдеход – планината постоянно би трябвало да се почита, а красивите и незабравими гледки подплатени с добра подготовка, както на лидера, по този начин и на транспортното средство.

Още първоначално е мястото да кажем, без да звучим назидателно, че планината би трябвало да се почита, ето за какво - офроуд приключенията в национални паркове са безусловно неразрешени.

Затова, когато приказваме за офроуд излет измежду природата, би трябвало да сме сигурни, че сме безусловно готови за него. Тук няма да се обръщаме към експертите и техните офроуд чудовища с лебедки, полиспаст, редуктори, до три блокируеми диференциала, специфични окачвания и гуми за хиляди левове. Те са безусловно наясно с всичко, което природата може да хвърли против тях.

Нашето внимание е ориентирано към хората, които са начинаещи в офроуд туризма, които желаят да съчетаят разходките, гледките, фотосите, пикника с малко повече адреналин, приближаващ от офроуд шофирането.

Малко по-старите всъдеходи бяха основани за това, имаха нужния пътен луфт и механични средства, с цел да се чувствате задоволително уверени в себе си.

Днес са малко новите „ джипове ”, които могат да предложат такава убеденост, само че надали притежателите им ще ги изкарат на черен път, тъй като са прекомерно скъпи и рискуват да ги надраскат.

Останалата кохорта от нови SUV и кросоувъри са съвсем безпомощни, в случай че би трябвало да се оправят с освен това от черен път. Затова преди всичко би трябвало да сме сигурни в едно: че машината ни има задоволителен луфт и е „ обута ” с подобаващи гуми.

В момента калта не е времето за начинаещите в офроуд туризма, само че скоро ще се отвори и този прозорец. Съветваме ви, в случай че ви е за пръв път, да потърсите други запалянковци (има „ Facebook ” групи, в които се организират), с цел да употребявате техния опит.

А самите вие би трябвало да знаете по какъв начин се борави с инструментите за навигиране отвън асфалта. Една радиостанция в колата (ако се движите в колона) постоянно ще помогне.

Ще помогне и да не се ентусиазирате прекомерно доста първоначално, с цел да може да се любувате на хубостта на Рила и Родопи без проблеми.

Безопасността ви е преди всичко.

Затова започнете с нещо по-леко, даже единствено черен път, само че би трябвало да знаете, че отвън асфалта постоянно ще се случат непредвидени условия.  Едно обаче е несъмнено. Природната хубост на България е в действителност впечатляваща, още по-привлекателна е тя тук-там, на които няма доста хора.

Езерата и язовирите оферират изключителни гледки. Такива постоянно има на Белмекен. Оттам може да се поеме към местността Нехтеница.

Якорудските езера са една от многото вероятни дестинации, Пашови скали сред връх Арапчал и Яндола – друга. А към самия бент.Белмекен има много благоприятни условия за относително лек (или пък не) офроуд, който да ви откара към невероятни гледки. Но постоянно добре готови авансово с маршрута и упоменатите към този момент уреди и приложения за навигация.

Иначе маршрутите са в действителност необхватни, колкото огромна и необхватна е хубостта на Родопи и Рила. Разбира се офроуд преходът ви би трябвало да е съгласуван с началната точка, с това дали желаете да шофирате доста, дали желаете повече трудности, или просто един черен път, по който да стигнете до идеалната точка за съвършения кадър. Във всеки случай: бъдете готови.

Ако сте от София и желаете лека разходка отвън пътя, то един от многото вероятни направления е от Кремиковския манастир към с. Ябланица. Времето за прехода е към час и половина. Връщането може да стане и през Искърското дефиле.

По-подготвени би трябвало да сте за преход от с. Чуйпетлево (най-високото село на територията на Витоша) - Ярлово – Белчин. Тук експерти споделят, че има коловози, а това допуска да сте зад кормилото на същинска офроуд машина, а не в съвременен кросоувър. Нека той си остане за града. И дано аварийна гума постоянно да е с вас.

И финален съвет от нас: потърсете първо информация за маршрута, по който възнамерявате да поемете. Винаги е добре да сте в група, тъй като и барбекюто по този начин е по-сладко.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР