На мнозина им е омръзнала информацията за Русия и войната

...
На мнозина им е омръзнала информацията за Русия и войната
Коментари Харесай

Иван Бакалов: Ние сме жертва на авантюрата на Путин

" На мнозина им е омръзнала информацията за Русия и войната от формалните медии, която ни залива всеки ден. И на мнозина им се желае да прочетат нещо различно, нещо проруско. Но по какъв начин да оправдаеш такава война? Как да вярваш за нещо на Русия? Всеки ден разрушени жилищни блокове и цели квартали. И ценителите на различни вести за войната незабавно пишат по какъв начин не е правилно и украинците сами са си бомбардирали мирните поданици ", написа журналистът Иван Бакалов в уеб страницата си e-vestnik.bg.

И продължава:

" Трезво видяно, след тази война на Русия не може да се разчита и би трябвало да се избегне всякаква взаимозависимост от нея. Управляващите в Кремъл се държат като някакви лунатици. Лавров на два пъти сподели, че не са влизали в Украйна, либералът Медведев и високопоставени заплашват, Путин е кадърен да стартира и нуклеарна война. Говорителката на външното им министерство обясняваше, че единствено вманиачен може да мисли, че ще атакуван Украйна. Каквото и да споделят от Кремъл, не може да им се има вяра. Всички някогашни републики на Съюз на съветските социалистически републики се опасяват основателно. И даже страни като Швеция и Финландия, толкоз години поддържали неутралитет и необвързаност с военни съюзи, в този момент влизат в НАТО.

Когато една страна като Русия трансформира комерсиалните връзки и енергийните доставки в средство за напън и шантаж, това води до такава степен никоя естествена страна или компания отсега нататък да не разчита на съветски компании. Оказва се, че имаш контракт, а Кремъл подрежда друго.

Наред е да се провали износът на съветски АЕЦ. Ако се опитат да шантажират България и други страни в Европа с отвод от доставки на аварийни елементи и нуклеарно гориво, това ще бъде краят на „ Атомстройекспорт “. Всички съветски АЕЦ в чужбина последователно ще си намерят заместители на техниката, някои към този момент опитват с гориво от други снабдители. Финландия има съветска АЕЦ, в която техниката е сменена. За строителството на нови АЕЦ ще изключват съветски предложения. И това ще е дълго откакто Путин си отиде, това са трайните вреди, които той нанесе на Русия.

Русия потвърди на процедура предизвестията на Съединени американски щати, които натискаха Европейски Съюз да не строи газопроводи и да не се обвързва с „ Газпром “. Никой не вярваше съществено, че има заплаха. Всички мислеха, че американците просто си гонят ползите, по тази причина плашат. И те не са очаквали, че Путин по този начин ще се постарае да потвърди, че са прави.

Не Западът атакува Русия, а Русия атакува Украйна, унищожава градове, жилищни квартали и счита, че светът е задължен да прояви схващане. Путин самичък влезе в този капан Украйна. Вече се е случвало в Афганистан, Виетнам. Ама Западът бил двуличен, лицемерен, предизвиквал Русия, дал образец с Косово. Това не е опрощение за сегашната варварска война. Намират се хора да му ръкопляскат на Путин, само че да не разчитат, че по света обичат войните и разрушенията на градове.

Съчувствието ще е на страната на украинците. Един от резултатите на тази война е, че украинските страна и общество, които не са блян за народна власт, имат огромна корупция и проведена престъпност, в този момент ги тикат в Европейски Съюз.

Сега вредите от случката на Путин ги понасяме и у нас. Обществото е по-разделено от всеки път. Има хора подготвени да студуват, само че не желаят нищо съветско. Други се усещат като предадени, че България ще доставя газ от другаде, с изключение на от Русия. Дори отсега нататък да се откри по-евтино (досега договорът с „ Газпром “ ни доставяше газ на по-високи цени, в сравнение с за централно-европейските страни).

Когато вицепремиерът, в този момент претендент за министър председател Асен Василев сподели, че с „ Газпром “ не би трябвало да се договаря, тъй като е обезсърчителен сътрудник, мнозина се възмутиха – по какъв начин по този начин. Всъщност България не е толкоз огромен потребител на газ – една трета от цялото количество отива за отоплението на София. Цената на парното към този момент се подвигна с 40% – съгласно цената на газа на интернационалния пазар, отишла нагоре поради войната.

Може би някои се надяват, че „ Газпром “ ще даде по-евтино, за разлика отпреди, но би трябвало да си траем и тихомълком да поддържаме Русия.

Енергиен специалист предлага да се размразят спрени ТЕЦ-ове и залежи с въглища, поради задаващата се рецесия (виж тук). Антикризисна мярка може да бъде и конфискацията на „ Лукойл “ – Нефтохим Бургас. Не е смешка. За пръв път от 15 години „ Лукойл “ заплати корпоративен налог. Трябваше Русия да изпадне в изолираност, с цел да заплати налог облага. С разнообразни схеми нефтохимът е работил на загуба години наред и не е плащал налог. Това е съветският примитивен капитализъм, който незнайно за какво се харесва на левите у нас. Ревизия на „ Лукойл “ може да даде задоволително учредения за големи санкции и конфискация ", приключва Бакалов.

Заглавието е на редакцията
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР