На много софиянци им допада сегашния вид на площад Славейков

...
На много софиянци им допада сегашния вид на площад Славейков
Коментари Харесай

Много софиянци предпочитат площад "Славейков" без книжен пазар

На доста софиянци им подхожда настоящия тип на площад " Славейков " - празен и без хартиен пазар, демонстрира публичното разискване, извършено в регион " Средец ". То завършва през днешния ден и е част от процедурата за осъществяване на плана, наименуван " Временен пазар КИЦ " Славейков ".

Пространството по този начин е по-свободно, не е задръстено от сергии и кашони, може да се минава умерено и наподобява по-добре естетически – това са причините в мненията, обясниха от районната администрация. Преобладаващата позиция е за модерно решение на книжния пазар и е срещу възпроизвеждането на остарелия му тип. Той е отъждествен като " ориенталски ", " битак на избелели книги ", " битпазар с мърляви кашони от банани "

Над 10 хиляди души са разгледали плана

Обсъждането на плана за възобновяване на книжния пазар стартира с качването му в уеб страницата на регион " Средец " на 9 декември и е прегледан от над 10 хиляди души на страницата на региона в обществените мрежи. Досега от жител е постъпило едно публично мнение, което е срещу.

Книжари, които са продавали на площад " Славейков ", са посетили районната администрация, с цел да изразят неразбиране, че в плана липсват маси, на които те ще работят. Те не са написали публични мнения, само че техните забележки ще бъдат от отразени в документите, която ще бъде пратена на основния проектант на София Здравко Здравков, дадоха обещание от " Средец ".

 Много софиянци избират площад

Съюзът на архитектите също възразява против нефункционалните щендери

Съюзът на архитектите в България (САБ) е изпратил несъгласие, в което също подлага на критика плана. " Металните структури (перголите), както и щендерите за експозиция на книгите са нефункционални и несъобразени със спецификата на тази комерсиална активност ", се споделя във мнението на САБ, подписано от неговия ръководител проф. Тодор Булев.

Не е ясно и кой е основният архитект, което е нарушаване на наредбата за преместваемите обекти на Столичната община, се отбелязва във възражението на САБ.

Автор на цялостното обновяване на площад " Славейков ", както и на ул. " Граф Игнатиев ", е архитектурно студио А.Д.А. и се допуска, че е негов и плана за книжния пазар.

 Визуализация на предлагания план за хартиен пазар.
© регион Средец

Визуализация на предлагания план за хартиен пазар.

Той планува под металните навеси, вид пергола, които са 15 на брой и към този момент са инсталирани на площада, да се слагат щендери (шкафове с рафтове) с формата на отворена книга. Те ще са единствено 7 и очевидно толкоз ще са работните места за книжари. Книжният пазар ще бъде ситуиран единствено в южната част на площада, сред фонтана и ул. " Раковски ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР