На много различни цени се продават горивата в област Монтана,

...
На много различни цени се продават горивата в област Монтана,
Коментари Харесай

Горивата в Монтанско са с различни цени в областния център и малките селища

На доста разнообразни цени се продават горивата в област Монтана, откри репортерско изследване на Българска телеграфна агенция.

Докато в регионалния център цените се диктуват от „ Лукойл “ и са 3,24 лв. за литър дизел, 2,91 лв. за литър бензин и 1,08 лв. за литър автогаз, а на останалите бензиностанции в града са на малко по-високи, само че близки до тези цени, то в дребните селища на района горивата се продават с до 30 стотинки на литър по-скъпо.

В курортния град Вършец, който се намира на 30 километра от Монтана, литър дизел се продава за 3,38 лв., бензин за 3,16 лв. и автогаз за 1,30 лв.. Цените са идентични на всички бензиностанции в града без значение кой е притежателят им.

Във Вълчедръм, който отстои на 45 километра от Монтана, цените са 3,35 лв. дизел, 3,08 лв. бензин и 1,28 лв. автогаз. Подобни цени поддържат и останалите бензиностанции в селата и в по-малките градове на района. В някои от дребните обитаеми места цените стават още по-солени, защото множеството от локалните бензиностанции не работят с държавната отстъпка от 0,25 лв. на литър гориво, нямат карти за отстъпка и оповестените цени важат без никаква смяна.

Така на процедура се получава, че въпреки от 3-4 месеца цените на горивата в света и в България да понижават, то в дребните селища на област Монтана това към момента не се усеща. Заради този абсурд доста от притежателите на коли в дребните селища пътуват до регионалния център и зареждат там резервоари и бутилки с автогаз догоре и когато горивото се изчерпи, отново идват до Монтана.

Ако водачът зареди в Монтана и тръгне за София през прохода Петрохан, където дистанцията е към 100 километра, с автомобил със междинна мощ излиза към 15-18 лв. на дизелово гориво, 18-22 лв. на бензин и 8-11 лв. на автогаз.  Ако обаче водачът зареди във Вършец и тръгне за София, където маршрутът е с 15-20 километра по-къс, то той ща даде повече пари, в сравнение с, в случай че тръгне от Монтана и зареди там.

По описа на работещите в бензиностанциите в Монтана, в последните месеци водачи всеобщо се отхвърлят от колите на дизелово гориво и купуват бензинови коли с газова уредба поради преференциалната цена на газа. В момента автогазът е най-търсеното гориво в района, което се дължи на цената му – 0,80 лв. с отстъпката и с клубна карта на „ Лукойл “. В последните месеци пред клонките за зареждане на автогаз на тази бензиностанция непрекъснато има опашки, всеки цялостни бутилката догоре и постоянно се случва газът да свърши и дълго да се чака цистерната за зареждане на нов автогаз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР