На много жени по цял свят, включително и в България,

...
На много жени по цял свят, включително и в България,
Коментари Харесай

Скандал №1 в пластичната хирургия засегна и хиляди българки

На доста дами по целия свят, в това число и в България, е поставян индустриален вместо медицински силикон. За най-големия скандал в историята на пластичната хирургия споделя БНР:

Естетическата хирургия от ден на ден навлиза в всекидневието ни. Ако допреди няколко десетилетия на такива процедури се подлагаха най-вече известни персони, през днешния ден към този момент непостижимите и строги стандарти за хубост и достъпността на процедурите карат огромна част от дамите да прибягват до някакъв вид хирургични корекции.

За мащабите на естетичната хирургия приказват данните от приходите, които демонстрират, че през 2018 година те са малко над 50 милиарда щатски $, а с темповете на повишаване както до момента, се чака през 2026 година да бъдат съвсем 67 милиарда $. Около 18% от тези естетичните хирургически корекции касаят увеличаване на бюста.

През последните 10 години един скандал в този отрасъл "гореше " по целия свят - компания оферираше силиконови импланти, само че не с медицински, а с индустриален силикон. Това е сертифицирано от TÜV Rheinland - един от най-големите сертифициращи органи в международен мащаб.

Проблемите, в това число и в България, се появиха за първи път към 2010 година У нас наранени от тези импланти са хиляди дами, а по света са стотици хиляди. Оттогава стартира и една юридическа драма по търсене на правата и обезщетение за засегнатите дами.

Имплантите се внасят в България от 2005 година, като след 2006-а вносът става по-активен, а от 2008-а се внасят към този момент и в Румъния, споделя Седрик Жоакимсман - дистрибуторът за България.

За казуса с имплантите той схваща на 29 март 2010 година, когато френската здравна организация прави ревизия в Poly Implant Prothese (PIP) и схваща, че пълнят имплантите с промишлен силикон.

"За медицински произведения, които се вграждат, и за всички медицински произведения по принцип, би трябвало да има прецизен надзор. Ние считаме, че имаше подобен, тъй като това бяха импланти, които са сертифицирани и които имат позволение за стартиране на пазара в Европа и в други страни по света, тъй като подсигуряват качеството на продукта ", изяснява той.

За да се разбере за проблемите се оказва, че би трябвало да мине време. До 2010 година няма хирург, който да е показал, че има проблем с някой от имплантите, само че по-късно стартират да се появяват сигнали за това. Ако се спука, имплантът може да се популяризира в цялото тяло. Има дами, при който силиконът влиза даже в белия дроб.

Във Франция абсурдът потегля след сигнали от хирурзи за по-чести случаи на руптури на имплантите и от там Френската здравна ревизия прави инспекцията, при която се открива, че пълнят имплантите с промишлен силикон.

В България с такива импланти са към 2000 дами, като половината от тях имат пръсване на имплантите, а при две трети от тях това води до медицински последици.

Още през 2010 година Седрик Жоакимсман намира юристи, с които да потърси обезщетение от TÜV Rheinland, които съгласно него не са си свършили работата, като задачата му е да реализира финансово обезщетение за дамите в България, с което те да подменят имплантите си. Тогава обаче от сертифициращия орган отхвърлят даже да беседват с него. И по този начин въпросът стига до съд.

Междувременно на всички места се схваща за проблематичните импланти и през 2013 година Седрик Жоакимсман печели делото против тях, а акцията за обезщетение към този момент обгръща дами от целия свят.

Две от жертвите на некачествените импланти в България към този момент са получили по 7000 евро обезщетение, като има 100 дами от втора и трета процедура, получили предплатено 3000 евро, и 150 дами от четвърта процедура, които би трябвало да получат към 6000 евро през септември.

Все още има опция да се включат наранени дами в последващи процедури.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР