На младите хора на България се пада задачата да променят

...
На младите хора на България се пада задачата да променят
Коментари Харесай

Радев към студенти: Не се примирявайте с несправедливостите и корупцията

На младежите на България се пада задачата да трансформират моралния климат, да изметат незнанието и лъжата от публичния живот, с цел да изградим дружно заслужено, морално и почтено общество.

 

Това съобщи президентът Румен Радев по време на церемонията по връчване на националния приз „ Студент на годината “, която се организира под патронажа на президента в Университета за национално и международно стопанство.

 

Събитието, проведено от Националното посланичество на студентските препоръки в България, отличи най-активните студенти през 2022 година в 15 посоки в разнообразни области на науката, изкуството и спорта. Голямата премия бе връчена от президента на курсанта от Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ Радина Бодурова със специализация „ Ръководител на въздушното придвижване “.

„ Дръжте високо равнището на националните ни упоритости “, прикани президентът студентите и ги посъветва да не се помиряват с несправедливостта, корупцията и безхаберието, които раждат безизходност. Държавният глава подсети, че точно безнадеждността е прокудила стотици хиляди младежи надалеч от България в годините на прехода. „ Мнозина се помириха и одобриха безизходицата като национална орис, само че вие сте друго потомство и пред вас има доста нови благоприятни условия и хоризонти – чакам да приемете вашата поколенческа задача да отхвърлите фатализма и да отстоявате справедливостта и напредъка “, съобщи президентът Румен Радев. Той означи, че и по света, и в България студентите постоянно са били съвестта на нацията.

 

„ Борете се за вашите фантазии, бъдете сериозни и непримирими, когато става дума за полезности и родно място “, посъветва студентите президентът и изрази убеденост, че те ще продължат с университетските си достижения по пътя на науката, знанията и градежа.

Държавният глава уточни също по този начин, че събитията от последните години ясно демонстрират, че вярата за кротичък и спокоен свят се отсрочва за несигурно бъдеще и светът се трансформира в сцена на яростна конкуренция във всички сфери.

 

„ Трябва да решим къде се намираме на тази сцена и какви са нашите национални упоритости “, акцентира Румен Радеви добави, че бъдещето от ден на ден ще разделя страните на такива, които развиват просвета и високи технологии и задават международния дневен ред и на такива, които употребяват наготово тези достижения, само че остават в периферията на публичното развиване. „ Бъдещето ще принадлежи на тези народи, които с изключение на просвета, технологии, промишленост влагат и в човешкия капитал, като приготвят своето младо потомство за провокациите “, съобщи президентът. Той открои значимото значение на родолюбието и на това младежите да бъдат физически и душевен здрави и устойчиви.

„ Приемете предизвикването да преведете страната ни през тези турбулентни времена към нови висоти, към нови измерения – ще би трябвало доста да знаете, да можете и да вярвате в бъдещето на България “, прикани още студентите президентът. Той обърна внимание, че при започване на следващата предизборна акция се афишират всевъзможни стратегически цели, само че най-важната стратегическа цел за България е духовното и физическо развиване на младежите и в случай че не се влага в тях, всички останали цели губят смисъл.

Сред присъстващите на събитието бяха вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на правораздаването Крум Зарков, които също връчиха награди на част от отличените.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !     
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР