На Министерски съвет одобрихме допълнителни разходи в размер на 9,8

...
На Министерски съвет одобрихме допълнителни разходи в размер на 9,8
Коментари Харесай

От 1 октомври работещите в Спешна помощ ще получават допълнителни възнаграждения

На Министерски съвет одобрихме спомагателни разноски в размер на 9,8 млн. лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година С тези средства ще компенсираме чиновниците в центровете за незабавна здравна помощ в цялата страна, тъй че да бъдат реализирани заплатите, заложени в груповия трудов контракт. Това заяви пред медии министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

Той уточни, че по време на изключителната епидемиологична конюнктура работещите в незабавната здравна помощ са получавали спомагателни финансови средства до месец юни, в това число. " След анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура възнагражденията понижиха – и на лекари, и на сестри, и на водачи. По тази причина нашият екип внесе в Министерски съвет предложение за одобрение на спомагателни разноски, с които да компенсираме чиновниците в ЦСМП-тата до приемането на новия бюджет “, изясни министърът.

Предварителните ни планове демонстрират, че лекарите ще бъдат обезщетени почти с 600 лева месечно, фелдшерите – 400 лева, медицинските сестри – 350 лева, парамедиците – 170 лева, водачите на коли за спешна помощ – към 150 лева Това заяви здравният министър и акцентира, че на този стадий цитираните суми са планирани. Предвидено е тези спомагателни средства да се получават от 1 октомври до края на годината.

В отговор на журналистически въпрос за възнагражденията на работещите в районни инспекции здравният министър още веднъж акцентира, че при предходното държавно управление заплатите в районните здравните инспекции не са увеличени поради условие преди този момент да бъде осъществена оптимизация, т.е. да бъде понижена щатната бройка. " Няма по какъв начин да усъвършенстваме бранша, защото и сега той не е гарантиран с фрагменти, хората работят в доста понижен състав, само че се оправят. Но на този стадий няма законов механизъм заплатите да бъдат увеличени. Това може да се случи при образуването на парламент, който да заложи въпросните средства в бюджета. Въпреки това не престават диалозите с Министерството на финансите, с цел да намерим механизъм да компенсираме и чиновниците в РЗИ “, увери доктор Меджидиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР