На метри от МВР в центъра на СофияСекунди по-рано в

...
На метри от МВР в центъра на СофияСекунди по-рано в
Коментари Харесай

Бомба разкъса аптекарката Христомира

На метри от Министерство на вътрешните работи в центъра на София
Секунди по-рано в колата на Христомира Атанасова бил дребният ѝ наследник

Подозирали сикаджията Женята

През 90-те и началото на новия век софиянци като че ли привикнаха с гангстерските престрелки и поръчковите убийства по улицата. Но едно закононарушение потресе освен хората, само че и виждалите какво ли не криминалисти.

Една 39-годишна жена беше взривена в автомобила си на улицата до Министерство на вътрешните работи. Секунди по-рано до нея беше седял 9-годишният ѝ наследник, който тя откарала на учебно заведение. Името ѝ не беше обвързвано със силови групировки и необятно известно. Досега злокобното ѝ ликвидиране остава мистерия.

Фаталният 9 октомври 2002 година с нищо не предвещава да е по-различен от нормалните дни за аптекарката Христомира Атанасова. Както постоянно 39-годишната жена потегля рано сутринта да закара сина си до Седмо учебно заведение на столичната ул. “Цар Иван Шишман”. Нито тя, нито 9-годишното дете подозират, че това са последните им мигове дружно. По-късно криминалистите до минути ще дефинират какво се е случило на този заплашителен ден. В 7,55 ч момчето слиза от “Рено”-то на майка си, само че още преди да стигне до учебната врата, се чува заплашителен гърмеж, който раздрусва центъра на София.

Бомбата, поставена под колата на Христомира, е задействана отдалечено и раздира жертвата. По знамение не умират инцидентни минувачи. От ударната вълна прозорците на прилежащите здания стават на сол. През първите минути Христомира е още жива. С откъснат крайник и цялата в кръв дамата крещи: “Помогнете!”, само че никой не смее да се приближи до автомобила-бомба. Единствено здравната сестра от учебното заведение и се пробва да окаже първа помощ, само че жертвата е на сито от гърмежа. Линейката идва за 15-ина минути, аптекарката е натоварена, само че преди да стигне до “Пирогов”, издъхва. Взривената кола остава часове на мястото на убийството на метри от Вътрешното министерство. Специалистите откриват - под “Рено”-то на сантиметри от шофьорската седалка с магнит е бил залепена бомбата от 400 грама тротил. Върху нея е бил подложен мобилен телефон, чието позвъняване е затворило веригата и задействало електрическия детонатор на бомбата.

Криминалистите са уверени, че убийците са наблюдавали жертвата си, изчакали са детето да слезе и в близост да няма хора, по-късно позвънили и провокирали детонацията.

Министерство на вътрешните работи стартира трескаво да работи. Криминалистите не виждат претекст за зверското закононарушение. Христомира има 4 аптеки в София, печели добре, в никакъв случай не е имала проблеми със закона. Хората на ул. “Хемус” в кв. “Гео Милев”, където е една от аптеките ѝ, я обичат - постоянно усмихната и подготвена да услужи.

В медиите плъзва версия, че Христомира и татко ѝ Живко Стефанов, който е химик-фармацевт, са взели участие в произвеждане на амефатимини за силови групировки, защото проверяващи откриват касета с няколко стотин хиляди лв.. Друга версия гласи, че тя е убита, тъй като знаела прекалено много. Аптеката ѝ на ул. “Хемус” се намира в блока, в който живее именитият сикаджия Евгени Стефанов - Женята. Не е загадка, че той освен е острието на бойните бригади на групировката, само че върти и дрогата на сикаджиите. Двамата с Христомира се познават добре и криминалистите стартират да работят и по версията, че дамата е била неуместен очевидец. Доказателства за присъединяване на Женята в убийството на Христомира по този начин и не са открити.

Само месец след злокобното ликвидиране на аптекарката, служители на реда задържат край Троян обвинения за правенето на гърмежа Йордан Колев - Данчо Офицера. Причината е, че в колата му са открити самоделни бомби, които се задействат с мобилен телефон. Колев е химик от армията, само че през 2001 година е уволнен за нелегално владение на оръжие и муниции. В дома му в Сливен е открита оръжейна работилница, в която Данчо Офицера реставрира остарели пушкала, с цел да се устоя. Постепенно обаче стартира да създава и самоделни бомби и предлага услугите си на плевенския престъпник Марио Иванов - Боксьора, който върти локалните проститутки и продава дрога. Първата поръчка към някогашния офицер е да взриви колата на някогашен другар и настоящ зложелател на Боксьора и той е извършва брилянтно.

Според обвинителния акт, импортиран от прокуратурата по делото през 2005 година Марио Иванов е поръчал Христомира да бъде взривена, тъй като не съумяла да заплати 100 000 лева, за които той я изнудвал. Колев, инсталирал бомбата под колата на дамата, паркирана на ул. “Шейново” в столицата през нощта. На другия ден сутринта застанал в градинката до църквата “Свети Седмочисленици” взривява самоделката с позвъняване по мобилен телефон. Боксьора не съумява да застане пред Темида. Той е убит на 4 април 2003 година в Плевен. Така на съд отива Данчо Офицера. Доказателства против него обаче са единствено косвени. Няма очевидци, които да са го виждали да слага и задейства бомбата. Това, че Колев е бил в дните към атентата в София, не потвърждава присъединяване му в него. По същия метод се разясняват и техническите му знания, вземат решение магистратите и той е оневинен изцяло. Не единствено за Министерство на вътрешните работи, само че и за околните остава мистерия кой и за какво е протегнал ръка на Христомира.

“Тя беше толкоз добър човек, че не мога да си показва, че има някой, който да желае да я убие. Дори нарушителите и наркотрафикантите се предизвестяват преди този момент. А тук непосредствено убиват! Като гръм от ясно небе”, споделя тогава брачният партньор ѝ доктор Антон Атанасов пред медии. Той твърди, че в никакъв случай не са били заплашвани, нямат различен бизнес отвън медицината, в аптеките им не се продават психотропни субстанции и нямат неуредени финансови взаимоотношения. Атанасов даже счита, че е станала неточност и някой различен е трябвало да бъде погубен. Един факт обаче опровергава тази версия - става известно, че дни преди гърмежа чиновник на Министерство на вътрешните работи е поръчал информация в осведомителната система за притежателя на реното. Затова полицията е безапелационна, че убийците са знаели под чия кола слагат бомбата. Министерство на вътрешните работи обаче тогава замълча кой е служителят на реда, направил справката и обвързван ли е с убийството на Христомира.

Йордан Колев не оставил “занаята”
Данчо Офицера - майсторът на бомби с GSM
На 10 септември 2012 година в Плевен идва на посещаване министър председателят Бойко Борисов да реже лента на ремонтирана улица. На метри от него от колата на плевенския предприемач Владимир А. изпада самоделна бомба, която по знамение не се е взривила. По отпечатъци върху нея ГДБОП задържа атентатора - Владимир Николов, локален наркодилър.

После веригата се разплела бързо. Поръчител на атентата се оказал локалния предприемач Никола Николов, който е някогашен съучастник с набелязаната жертва. Двамата се скарали поради 75 000 евро. Николов бил другар с Йордан Колев, който му продал 1,2-килограма тротил и му обяснил по какъв начин да направи бомба с GSM. На 10 септември нароченият за ликвидиране предприемач тръгнал сутринта с колата, само че бомбата не се задействала, макар че Николов няколко пъти опитвал да я взриви с телефон. Накрая тя паднала. Тази бомба е идентична с другата, взривила аптекарката Христомира.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР