На месечна база обаче се вижда понижение - с 1.2%,

...
На месечна база обаче се вижда понижение - с 1.2%,
Коментари Харесай

Производствената инфлация нарасна с 3.9% през май

На месечна база обаче се вижда намаляване - с 1.2%, като поевтиняване се следи още веднъж във всички браншове.

Още по тематиката
Основните аргументи за понижението са отрицателните настройки на мениджърите в индустрията и услугите за интензивността през идващите месеци

Средната пазарна цена на жилищните заеми в левове към този момент е под 4%

Цените на производителите през май са нарастнали с 3.9% по отношение на същия месец на миналата година. Поскъпването се следи във всички браншове, съгласно последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Повишение на ценовото ниво е записано в добивната индустрия (с 5.2%), преработващата индустрия (4.2%) и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, където смяната е най-ниска - 2.9% нагоре по отношение на година по-рано. На месечна база обаче се вижда намаляване - с 1.2%, като поевтиняване се следи още веднъж във всички браншове.

Всичко нараства

Поскъпването е най-видимо в добивната индустрия и се дължи главно на по-високите интернационалните цени на суровините. За съпоставяне, до момента в който година по-рано цената за звук желязна руда е била 54.85 $, то през май тази година тя е с над 12% нагоре, достигайки 61.63 $, сочат данните на Market Index.

Макар и с по-ниски темпове, нарастване в цените се следи и по линия на заводските цени в преработващата индустрия. Най-голямото повишаване е в производството на съществени метали, където покачването на годишна база е с 13.3%. Вероятно главната причина за това е медта. Международните цени на цветния метал набъбнаха доста през последната година вследствие на няколко фактора, измежду които положителни стопански данни за Китай, намаляващо предложение заради стачки в най-големите мини в света и закриване на скъпи, високо замърсяващи мини, показва отчет на Международния валутен фонд (МВФ). След производството на съществени метали се подрежда това на коли, ремаркета и полуремаркета, където повишаването е с 6.1%, а на трето място се нарежда производството на електрически уреди.

Повишение в ценовото ниво има и по линия на производството и разпределението на електрическа, топлоенергия и газ, като най-голямото нарастване е в продуктите за междинно ползване и енергийните.

Цените вътре и на открито

На вътрешния пазар нарастването в равнището на цените на годишна база е общо 3.5%, като и тук главният мотор е добивната индустрия (9.7%), само че преработващата и енергийното произвеждане също нарастват. В същото време на месечна база има спад - с 0.5%. Посоката на интернационалните пазари също е нагоре - 4.5% е повишаването по отношение на същия месец на 2016 година Ключовата причина за растежа са цените в производството на съществени метали (12.9%), следвани от производството на хартия, картон и артикули от хартия и картон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР