На мен вече ми омръзна в България да има политици,

...
На мен вече ми омръзна в България да има политици,
Коментари Харесай

Александър Йорданов: Каракачанов прави опит да се върне в говоренето си като партиен лидер, забравяйки, че е вицепремиер

„ На мен към този момент ми омръзна в България да има политици, които сутринта приказват едно, а следобяд тъкмо противоположното. Давам образец точно с Красимир Каракачанов, който през юни е споделил: „ Ние сме признали страната с това име, признали сме и македонския език ”.

Това разяснява пред БТВ някогашният ни дипломат в Македония Александър Йорданов.

В последните дни се породи напрежението сред София и Скопие поради изявлението на военния министър Красимир Каракачанов, който заплаши Македония с блокиране на участието й в Европейски Съюз и НАТО, в случай че министър председателят Зоран Заев продължава да твърди, че има македонски език.

В разследване на това македонското външно министерство излезе с ответна реакция. Заев се опита да понижи напрежението, защитавайки споразуменията, които Македония е сключила с България и Гърция.

„ Каракачанов на 16 септември имаше аудиенция в Скопие като министър на защитата и там той позволи речта му да се превежда на македонски език и не възрази на място, в случай че трябваше да възразява за какво му се превежда на македонски език “, напомни Александър Йорданов.

„ Според мен Каракачанов прави опит да се върне в говоренето си като партиен водач, забравяйки обаче, че той е вицепремиер на страна, министър на защитата, който е вдигнал ръка и е дал своя вот за този българо-македонски контракт. И минимум на него му наподобява да се прави на сюрпризиран от това, че този контракт допуска друго пояснение в двете страни “, сподели някогашният дипломат. Той поддържа тезите, че Москова през Каракачанов спъва участието на Македония в Европейски Съюз, както и че по този метод военният ни министър се пробва да насочи вниманието другаде поради свадите към Вътрешна македонска революционна организация и с изхранването на българската войска.

Според него първо би трябвало да се мисли, а след това да се работи, а нашите политици първо одобряват контракти и след това се сещат, че е трябвало да мислят преди този момент. Той добави, че министър председателят Зоран Заев приказва това, което е подписал като контракта с Гърция: „ В контракта с Гърция, Македония се отхвърли от претенциите си към античното завещание, което Гърция счита за свое, само че за сметка на това получи това, което македонизмът като теория настояваше през всичките тези десетилетия, след 1945 година изключително. И то е, че жителите на тази бъдеща Северна Република Македония ще се назовават македонци, езикът им е македонски език и ще имат история такава, каквато те си я кажат, че имат “, означи Александър Йорданов. Той се съгласи, че македонският език е норма, акцент на българския език и добави, че от научна позиция подобен език няма, само че това не е по този начин от политическа.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР