На Международния ден на хората със Синдром на Даун, политиците

...
На Международния ден на хората със Синдром на Даун, политиците
Коментари Харесай

Анна Славова: Истинско геройство е да отглеждаш дете с увреждане в България

На Международния ден на хората със Синдром на Даун, политиците можем само да се обърнем към техните близки и да кажем: „ Извинявайте! “. Това сподели претендентът за депутат от “БСП за България “ в 25 МИР Анна Славова.

Тя и семейство й се включиха за поредна година в предизвикването, с което се споделя: „ Аз одобрявам хората със Синдром на Даун “ и обуха шарени чорапи на 21 март, като по този метод обявиха поддръжката си, както се случва по целия свят на тази дата.

„ Извинявайте, че всекидневно Ви се постанова да се борите със системата, да се борите за естествени условия за развъждане на децата си. Да се борите за качествените медицински, рехабилитационни, психически и всевъзможни други нужни грижи. Да чакате с часове по опашките на медицинските комисии през няколко години, с цел да преиздавате ТЕЛК-овете и да се чудите какво ще сътвори „ административната мисъл “, с цел да Ви затрудни за следващ път “, обърна се Славова към хората със Синдром на Даун и техните фамилии.

По думите й проблемите са толкоз доста и разностранни, че е същинско мъжество да отглеждаш дете с увреждане в България. „ Длъжници сме на тези фамилии “, безапелационна е социалистката.

„ В опитите си да предизвикаме някакво деяние на ръководещите, от които зависи смяната на нормативната база, с цел да бъде тя пригодена към потребностите на страдащите, се сблъскахме с следващото административно и изсъхнало отношение, цитиране на периоди, нормативи и така нататък от страна на Министерство на здравеопазването “, изясни Славова и напомни, че дружно с сътрудника си Евдокия Асенова, при започване на февруари, са сложили въпрос на министъра на опазването на здравето приготвя ли Министерството промени в Наредбата за здравната експертиза. Ако да – по кое време ще бъдат осъществени и в какво се показват. Ако не – по какъв начин считат да бъдат решени проблемите на страдащите от Синдром на Даун.

„ Бяхме провокирани от редица оповестени случаи на решения на ТЕЛК, отнемащи проценти на деца, които са с влошено положение спрямо предходната експертиза, лишава им се правото на непозната помощ “, сподели националният представител.

Тя изясни, че е фрапантно и законодателството в тази сфера - навършилите 3 години излиза, че към този момент оздравяват и процентът неработоспособност им се понижава на 30. По този метод губят помощта на страната във връзка с рехабилитация, лечения при логопед, психолог, рехабилитатор и редица други нужни действия за развиването им.

„ Не мога да се примиря с метода на работа на това държавно управление – всичко се прави на парче, без мисъл за проблемите на хората. Харчат се доста пари без разбор по какъв начин и какво да се направи по най-целесъобразния метод. Така, че хората да го усетят “, смята Славова.

„ Пари в страната има – мисъл в ръководството няма. Ние, от „ Българска социалистическа партия за България “ желаеме да променим това и в основата на ръководството на страната, да стои грижата за хората “, безапелационна е Анна Славова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР