На масата пред Джо Байдън е легнало обръщението на Лигата

...
На масата пред Джо Байдън е легнало обръщението на Лигата
Коментари Харесай

В САЩ се докопаха до старите ръководства за разпадането на Русия

На масата пред Джо Байдън е легнало обръщението на „ Лигата на свободните народи “, която претендира да съставлява националните малцинства на страната ни в „ битката на народите на Русия за самостоятелност “. На Запад от нищото поражда цяла мрежа от бурятски, тувински, башкирски и даже етнически съветски сепаратистки кафези. Във Вашингтон очевидно са извадили от архива управленията от края на 50-те години на предишния век, само че на какво разчитат в този момент Съединените щати?

В края на предходната седмица деятели на някаква „ Лига на свободните народи “, която по личните им думи сплотява представители на „ народите, поробени от Кремъл “, се обърнаха към президента на Съединени американски щати Джо Байдън. „ С нашия апел ние се причисляваме към провеждането на Седмицата на поробените народи, която се организира годишно в Съединени американски щати след приемането на съответната резолюция от Конгреса през 1959 година “, се споделя в изказването. Лигата разгласи, че този уикенд ще организира манифестации в " разнообразни страни по света " (въпреки че бяха упоменати единствено американските Ню Йорк, Филаделфия и Кливланд).

Представители на организацията също по този начин „ взеха решение да дойдат във Вашингтон, тъй като е значимо да заявят своята позиция и да лишат Москва от монопола ѝ, която претендира да приказва неотлъчно от името на нашите страни “. Съдейки по апела, основателите на акцията считат, че районите на Русия, където живеят „ татари, башкири, буряти, ингери, казаци, калмики, ерзяни “, сякаш изискват „ деколонизация “ благодарение на „ демократични страни “ - т.е. поддръжката на Запада за излизане от състава на Русия. В апела се показва, че „ автохтонните нации “ на Русия не желаят да вземат участие в спецоперацията на съветските войски в Украйна.

Някои детайлности би трябвало да бъдат изяснени незабавно. Съобщението е оповестено от портала „ Идел-Реалии “, татарско-башкирския клон на „ Радио Свобода “. „ Свобода “ и нейните национални подразделения, припомняме, публично се финансират от държавното управление на Съединени американски щати.

„ Използвайки националните сепаратисти против Русия, Съединени американски щати работят съгласно същата парадигма, която един път чух от украинските военни, пленени в Донбас. Тези украинци споделиха, че Русия ще бъде унищожена от вътрешната страна. Сега в Киев не имат вяра, че героично ще ни победят в открита борба. Те просто имат вяра, че Украйна би трябвало да изчака и Русия ще се разпадне сама. За това ще допринесат глобите, падащият витален стандарт, митингите, етническият фракционизъм и най-после революцията. Тогава Русия може да бъде завладяна с голи ръце “, разяснява Александър Бородай, заместник-председател на комисията по въпросите на Оперативно-наблюдателно дело, евразийската интеграция и връзките със сънародниците на Държавната дума.

Според специалистите, след началото на специфичната военна интервенция на Запад измежду емигрантите от Русия започнаха постоянно да се появяват нови етносепаратистки планове. Както означават създателите на канала в „ Телеграм “ „ Рибар “, в края на май беше основана фондация „ Свободна Бурятия “, която популяризира имитации за съветската войска и се застъпва за „ освобождение на бурятите от стигмата на главните бранители на съветския свят “. „ Фондът се управлява от Александра Гармажапова, някогашен чиновник на портала „ Кавказ-Реалии “, друго поделение на „ Радио Свобода “. Гармажапова емигрира в Съединените щати, в този момент евентуално се е преместила от Вашингтон в Прага. Едно от логата на " Свободна Бурятия " в действителност повтаря емблемата, по-известна като " Юмрукът на Сорос ", знак на цветните революции “, означават създателите на " Рибар ". През юни по същия модел беше основано придвижването „ Нова Тува “, ръководено от някогашния народен представител от Законодателното заседание на Тува Ерес Кара-Сал, който емигрира през май. И двете придвижвания събират данни за тувинци и буряти, участващи в СВО, и заплашват управлението на републиките със наказания. Същата линия от новосъздадени националистически структури включва: „ Башкирски народен политически център “ ръководен от избягалия в Литва башкирски националист Руслан Габасов, и самодейността „ Калмици против войната “, която се появи съвсем по едно и също време, за която дава отговор Дорджи Манджиев, който живее във Филаделфия.

Всички тези структури са свързани с „ Лигата на свободните народи “, упомената нагоре. Тази конструкция, която се обърна към администрацията на Байдън, не се е откроявала до неотдавна. Каналът на Лигата в „ Телеграм “ е основан едвам на 11 юни. От повече или по-малко известни медийни персони в управлението на организацията влизат няколко емигранти, живеещи в Съединени американски щати и Англия.

Това са по-специално: Рафис Кашапов - неведнъж осъждан по член 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация („ Разпалване на етническа ненавист “) деятел на „ Татарския публичен център “, както и Доржо Дугаров, някогашен чиновник на компанията ЮКОС на Михаил Ходорковски и водач на бурятската младежка организация на „ Яблоко “, който беше съден през 2014 година за проявление на нацистки знаци. Освен това се загатва един от създателите на настоящата през 90-те години неонацистка " Народна национална партия ", московчанинът Вячеслав Демин, който обаче е представян като етнически " казак ". Въпреки цялата куриозност, последното събитие е значимо - за което малко по-долу.

Паралелно с „ Лигата на свободните народи “ и вероятно по отношение на нея от май действа „ Форумът на свободните нации на Русия “ с присъединяване на същите Кашапов, Габасов, само че и бившият-министърът на външните работи на Полша Анна Фотига и някогашният народен представител от Държавната дума, а в този момент водач на несистемната съпротива Генадий Гудков. „ Гудков е евентуален изменник. Тези хора от дълго време не са усетили границата сред своите персонални неосъществени комплекси, персонални антируски възгледи и желанието да унищожат Русия, по-специално благодарение на националните сепаратисти “, разяснява Бийсултан Хамзаев, народен представител от Държавната дума от Дагестан.

Първото събитие на ФСНР се организира на 8 май във Варшава, идната среща е планувана за 22-24 юли в Прага. Основният посетител би трябвало да бъде Пол Гобъл, американски експерт по етническите въпроси в Русия, чийто опит включва работа като специфичен консултант на Държавния департамент по руската национална политика, пост като анализатор в Централно разузнавателно управление на САЩ и директор-ефир на „ Радио Свобода “. ФСНР има за цел „ структурно преустрояване на пост-имперска Русия “, т.е. разделянето на нашата страна на почти тридесет „ самостоятелни страни “, от Московия и самостоятелните покрайнини на Санкт Петербург („ Ингерманландия “) до Далекоизточна република.

Членовете на ФСНР към този момент съумяха да призоват националните и районните елити на страните от Организация на обединените нации да стартират основаването на национални преходни държавни управления в заточение, тъй че интернационалната общественост да води разговор не с Москва, а с тази преходна администрация. А за ноември Форумът даже планираше да свика някаква „ интернационална конференция за мирната деколонизация и териториалното устройство на поструското пространство с присъединяване на страни “ – членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Последното звучи изключително неуместно, като се има поради, че Русия е непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както и Китай, който очевидно не поддържа антируските начинания на Запада.

Между другото, името „ Форум на свободните нации на Русия “ припомня на „ Комитета за избавление на народите на Русия “ на Власов (КОНР, 1944–1945 година, под егидата на Третия райх) и неговия непосреден правоприемник Съюзът на Борбата за избавление на народите на Русия (СБОНР), която работи през 1947-2000 година, към този момент под патронажа на Съединените щати.

Авторите на апела на „ Лигата на свободните народи “ към Джо Байдън загатнаха резолюцията на Конгреса на Съединени американски щати за поробените нации, призната при Дуайт Айзенхауер, на която тогавашният глава на Белия дом даде силата на закон. В нейното осъществяване всеки президент на Съединени американски щати, в това число Байдън, афишира третата седмица на юли за Седмица на поробените нации, които желаят американска поддръжка за своето „ избавление “. В резолюцията от 1959 година, в допълнение към същинските, въпреки и постоянно погрешно назовавани („ Бяла Рутения “ вместо Беларус), се загатва фантастична „ Казация “, която също сякаш би трябвало да бъде освободена от руския тоталитарен терор. Сега „ етническите казаци “ са допълнени от не по-малко измислени „ ингерийци “.

Както и да е, балтийските, украинските, севернокавказките и други националистически структури, съществували в заточение след Втората международна война, се радваха на систематична поддръжка от управлението на Съединени американски щати и западноевропейските страни. „ Западът към този момент изигра картата на етническия фракционизъм в играта против нашата страна, създавайки и подхранвайки такива организации като да вземем за пример „ Дашнакцутюн “ (Арменска революционна федерация). Това включва и внушения към жителите на югозападната част на империята, че, става известно, има такава нация - украинци “, сподели Олег Матвейчев, народен представител от Държавната дума, член на парламентарната комисия, проверяваща случаите на непозната интервенция във вътрешните работи на Русия.

„ В Съединени американски щати във връзка с потреблението на етнически сепаратисти против Русия, употребяват остарели предписания. Съединени американски щати помнят, че през 90-те години на предишния век Русия съвсем се разпадна по етнически симптом “, споделя депутатът Бородай. „ Етносепаратизмът тогава беше на мода в националните околности, представляваше действителна опасност. Това се потвърждава от две чеченски акции, първата от които приключи със срамния за Русия мир в Хасавюрт. Не е изненадващо, че в изказванията на новите „ пацифистки “ структури постоянно попада „ Чеченската република Ичкерия “ – сепаратистко образувание, което даже номинално не съществува от 2007 година насам, само че чието признание в този момент се желае от Върховната Рада на Украйна “, добавя той.

Абсолютното болшинство от жителите на Северен Кавказ не споделят лозунгите на етническия фракционизъм, акцентира депутатът от Дагестан Хамзаев. „ Ако тези хора ни кажат на нас, дагестанците, че желаят да ни дадат независимост от Русия, тогава ние, дагестанците, ще им разбираем от какво имат потребност на понятен съветски като част от просветителната стратегия. Навремето Расул Гамзатов сподели от името на нашия народ: „ Ние не влязохме непринудено в Русия и няма да напуснем Русия непринудено “, акцентира събеседникът.

В същото време би трябвало да се признае, че избягалите на Запад и в страните от Близкия изток „ ичкерийци “ и бойци от по този начин наречения „ Кавказки емират още веднъж интензивно се демонстрираха във военните дейности в Донбас. От 2014 година в състава на Въоръжените сили на Украйна работят батальоните „ Джохар Дудаев “ и „ Шейх Мансур “. Още на 26 февруари последният номинален началник на „ Ичкерия “ Ахмед Закаев от свое име предложи на Украйна помощ от европейската чеченска диаспора за „ следваща деокупация на Чеченската република “.

„ Сега, когато сепаратистите получиха задатък от Съединените щати, те би трябвало да отработят парите. Западът има потребност от това, тъй като има огромен бюджет за разпадането на Русия, този бюджет би трябвало да се усвои. Невъзможно е да се усвои единствено благодарение на доставките на ХИМАРС за Украйна, нужни са някои други работещи линии. В Съединени американски щати употребяват остарели предписания във връзка с потреблението на етнически сепаратисти против Русия “, показва Бородай.



Матвейчев е склонен със своя колега-депутат: Западът разчита, че глобите на фона на западните рецензии за спецоперацията или, назад, недоволството на руснаците от неуспеха на спецоперацията, ще провокират всеобщи демонстрации, а по-късно „ борците за независимост “ ще излязат на напред във времето. Как би трябвало да реагира Русия на това? Трябва да разберете най-важното: всеки националист, без значение дали получава пари от Запада или не, със своята позиция, дейности и изказвания във всеки случай способства за етническото разединение на страната ни. Затова би било подходящо да ги преглеждаме всички като задгранични сътрудници с всички произлизащи от това правни последствия “, счита събеседникът.

„ Трябва да разберете, че върхушката на тези етнически сепаратисти, които се събират в Прага, е най-слабата част от тях. Това са истерици, отработващи заплати. В Русия има една пета колона, която надалеч не напълно е напуснала Русия за Чехия, Израел или някъде другаде. Тази пета колона е надълбоко вкоренена, би трябвало да стигнете до нея. Затова не може да се каже, че етносепаратистите имат доста слаби очаквания за рецесия у нас. Дори в Москва има доста хора, свързани с огромни пари и запаси, и тези хора в този момент работят от пораженчески претекстове за Русия “, добавя той.

„ Русия ще бъде избавена от опасността на етносепаратизма, от петата колона вътре в нея посредством окончателната военна победа над киевския режим, посредством който Западът води против нас война на заличаване “, акцентира Бородай.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР