На Марс може би се крие ключът към първия живот,

...
На Марс може би се крие ключът към първия живот,
Коментари Харесай

Астрофизик: На Марс може би се крие ключът към първия живот, дошъл на Земята

На Марс може би се крие ключът към първия живот, пристигнал на Земята, сподели в предаването „ Тази сутрин” по bTV астрофизикът доктор Владимир Божилов. Поводът беше разкритието на НАСА за органични съединения на Червената планета.

Според доктор Божилов животът на Земята може в действителност да е пристигнал от Марс.

„ Животът, започвайки на Марс, може да е пристигнал по гравитационен път – астероид удря Марс, избива се камък, който идва на Земята и носи живота”, уточни той.

„ Ако го намерим, или фосили от него, това ще значи нови медикаменти, нови антибиотици, ще значи нов взор към биохимията на живота”, означи астрофизикът.

„ Ако това се е случило от Марс към Земята, това значи, че преди 3 милиарда години е имало 2 планети, които са били обитаеми с живот. Ако единствено в нашата система е имало 2 такива планети, значи живот има на доста места в цялата галактика. Тоест тук, в тази галактика, може би напълно не сме сами. Марс е пътят към това знание”, безапелационен е той.

А за какво животът се търси надълбоко под повърхността?

Тъй като на Марс има голяма радиация, фактът, че на 5 см под повърхността има органични молекули, които са оживели, e впечатляващ, защото Марс няма магнитно поле, за разлика от Земята, разясни астрофизикът.

„ Ако има живот в този момент, той би трябвало да има някаква цикличност, защото той зависи от водата, другите прашни стихии, от питателните субстанции, които има. На 2 метра от повърхността, в случай че има живот, в околните 2-3 години той ще бъде открит. И това ще бъде голям принос за цялата наука”, акцентира доктор Божилов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР