На малки острови край бреговете на Австралия живее колония от

...
На малки острови край бреговете на Австралия живее колония от
Коментари Харесай

Куока - най-щастливото, вечно усмихнато животно в света

На дребни острови край крайбрежията на Австралия живее колония от куоки. Този отдалечен братовчед на кенгуруто е известен най-много с безконечната си усмивка, присъща физиологична специфичност на животното.
 Котката манул, наречена още паласова - един от редките типове котки, способни да оцелеят и в най-труднодостъпните региони
Котката манул - типът, който може да оцелее даже по върховете на Еверест

Застрашена от изгубване и със характерна хубост и сексапил

Куоката е торбест бозайник от семейство Macropodidae. По размер се приближава до размера на домашна котка и тежи към 5 кг, след постигане на зрелост. Продължителността на живота е до 10 години. Живее в обособени дребни групи, с доминация на мъжките човеци.

Женските представители на типа имат вентрална торбичка, в която бебетата прекарват първите шест месеца от живота си, хранейки се с мляко. Размножаването стартира на 18-месечна възраст, а бременността продължава към един месец. Понякога майките куока жертват потомството си, като изхвърлят дребните от торбата си, с цел да отвлекат вниманието на хищниците, до момента в който се пробват да избягат.
 Снимка 616503

Най-много куоки се срещат на остров Ротнест, покрай австралийския град Пърт. Причината е, че на острова те са единствените сухоземни бозайници и нямат естествени врагове. Хранят се с плодове, зеленчуци, листа и корени.

Куоките са нощни животни. През деня спят в гнездата си и излизат на открито единствено след настъпването на нощта.

Освен постоянно усмихнати, куоките са и доста отзивчиви и общителни. Отдавна са разбрали, че туристите, които посещават Ротнест и останалите острови, които населяват, не са опасност. Даже с подготвеност се доближават до хората.
 Снимка 616506

Въпреки мекия си характер обаче, въпреки всичко са диви животни, които могат да хапят, когато усетят заплаха. Затова австралийското държавно управление вкарва възбрана за посетителите на островите да допират или държат дребните животни.

Куоките са симпатични и толерират наличието на хора, само че развъждането им като домашни любимци е неразрешено. Причина за това е намаляването на популацията им - през 2012 година тя наброява едвам към 15 000 представители на типа. За това са отговорни както хищниците, по този начин и утежняването на естественото им местообитание.
 Снимка 616504

Животните даже са вписани в аления лист на застрашените типове на  от няколко години насам.

За благополучие очарователната усмивка и известността на куоката в последните оказват помощ за оцеляването им. След визити на редица звезди, туризмът на остров Ротнест се е нараснал с над 15 %, а оттова и грижата за типа. Звезди като Тери Хатчър, Крис Хемсуърт, Марго Роби и Хю Джакман особено пътуват до тази част на Австралия, единствено и единствено да си създадат селфи с постоянно усмихнатите животни.
 Бавното лори - приматът с невероятни качества за самоотбрана
Бавното лори - симпатично животинче със смъртоносна самозащита

Външният тип постоянно е подвеждащ

Туристическият офис на острова даже разгласява управление на своя уебсайт, озаглавено " Как да си създадем куокаселфи ", написа Espresso.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР