На любителите на авокадо вероятно им е хрумвало, че от

...
На любителите на авокадо вероятно им е хрумвало, че от
Коментари Харесай

Как да си отгледаме авокадово дърво у дома

На феновете на авокадо евентуално им е хрумвало, че от ядката му може да си отгледат дръвче вкъщи. И фактически е по този начин. При това е много елементарно, изключително и откакто към този момент имат главното на разположение, а точно - самата ядка.
 Авокадото, отрицателният резултат върху околната среда и мина ли му модата
Мина ли му модата на авокадото

Ползите ли са повече или вредите

В случай че и ние сме запалянковци в това начинание, добре е да имаме поради, че с цел да стартира да дава плодове, на авокадовото дърво може да му трябват до към пет години. Но незабавно успокояваме и с положителната вест. То може да вирее напълно добре и на закрито.

Та в този момент всъщност. Ето по какъв начин можем и ние да си отгледаме едно свежо авокадово дръвче.
 Снимка 582213

Какво ни би трябвало:
ядка от авокадо клечки за зъби водна чаша или буркан саксия с диаметър 25 см почва градинска лопатка  Снимка 582214

Какво ги вършим:

След като към този момент сме си запазили ядка от авокадо (която не сме рязали или чупили), я измиваме добре с вода. Оставяме я да изсъхне и забождаме три клечки за зъби на равно разстояние една от друга в средата на ядката, във вдлъбнатините ѝ.

Тогава към този момент може да я сложим във водна чаша или буркан, като концепцията е клечките да държат ядката не напълно потопена във вода. Добре е определеният от нас съд да напълним с толкоз вода, че ядката да е потопена до една трета в долната ѝ част.

Чашата или буркана слагаме на топло място вкъщи, само че предпазено от директна слънчева светлина, като постоянно сменяме водата. Коренчета би трябвало да се появят след две до шест седмици. Ако обаче това по този начин и не се случи, най-добре да пробваме още веднъж с друга ядка.

В случай че имаме триумф от първия опит, когато коренът доближи 15 см, съкратяваме дължината на половина, с цел да насърчим растежа на повече корени.
 Снимка 582215

Накрая, щом стъблото поизрасне, засаждаме ядката в саксия с диаметър 25 см и с богата почва. Тогава към този момент можем да оставим авокадовото ни дръвче да пораства, пораства, пораства...

А по какъв начин да се грижим за младо авокадово дърво?

Саксията, в която сме го посадили, е добре да сложим на слънчево място у дома и да поливаме постоянно, само че по малко. Целта е да поддържаме почвата влажна, само че не и мокра.
 Авокадо, листерия, салмонела и за какво да не го съхраняваме във вода
Колко рисково е да съхраняваме авокадо във вода

Опасностите, които идват с тази наклонност

Дръвчето, стига да желаеме, може да държим и навън през лятото. Но е наложително да подрязваме растението на всеки 15 см напредък, с цел да израсне то по-свежо и богато, написа Good Housekeeping.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР