Chandrayaan-3: Индия публикува първото видео на Moonwalk

...
на лунния роувър PragyaanИндийската космическа агенция пусна нови кадри, които
Коментари Харесай

на лунния роувър Pragyaan

Индийската космическа агенция пусна нови кадри, които показват роувъра на Chandrayaan-3 за първи път.

Видеото е заснето само часове след като страната влезе в историята, като стана първата, кацнала близо до южния полюс.

Той показва как Pragyaan (санскрит за мъдрост) излиза от спускаемия модул, като се плъзга надолу по рампа и прави първи стъпки на лунната повърхност.

Спускаемият апарат Vikram - носейки марсохода в корема си - успешно кацна, както беше планирано в сряда вечерта.

С това Индия се присъединява към елитен клуб от държави за постигане на меко кацане на Луната, след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай.

В четвъртък Индийската организация за космически изследвания (Isro) каза, че 26-килограмовият марсоход е „намалял “ от спускаемия модул и „Индия се разходи по Луната!“.

Видеозаписът от петък сутринта показа марсохода, докато излиза на слънчевата светлина и удължаващата се сянка.

Pragyaan - който се движи със скорост от 1 см в секунда - сега се движи около скалите и кратерите, събирайки важни данни и изображения, които да бъдат изпратени обратно на Земята за анализ. С всяка стъпка той също така оставя върху повърхността на Луната отпечатъка на логото и емблемата на Isro, щамповани върху неговите шест колела.

Марсоходът носи два научни инструмента, които ще опитайте се да разберете какви минерали има на лунната повърхност и проучете химическия състав на почвата.

Pragyaan ще комуникира само със спускаемия модул, който ще изпрати информацията до орбиталния апарат от Chandrayaan-2 - който все още обикаля около Луната - за да я предаде на Земя за анализ.

Индия извършва историческо кацане близо до южния полюс на ЛунатаСъстезанието за разкриване на мистериите на южния полюс на Луната

Кацането в сряда съвпадна с началото на лунния ден - един ден на Луната се равнява на малко повече от четири седмици на Земята и това означава, че спускаемият модул и марсоходът ще имат 14 дни слънчева светлина, за да заредят батериите си.

След като падне нощта, те ще се разредят и ще спрат да работят. Все още не е ясно дали те ще се върнат към живот, когато започне следващият лунен ден.

Спускаемият апарат носи и няколко научни инструмента, които ще помогнат да се разбере какво преминава по повърхността на Луната и над и под нея.

Смята се, че Луната съдържа важни минерали, но една от основните цели на Chandrayaan-3 е да търси вода - учените казват, че огромните кратери в района на южния полюс, които са постоянно в сянка, съдържат лед, който може да поддържа човешкото обитаване на Луната в бъдеще.

Може също да се използва за доставка на гориво за космически кораби, насочени към Марс и други далечни дестинации.

Кацането стана само дни след като руският космически кораб Луна-25 излезе извън контрол и се разби в Луната.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР