На лодка край бреговете на остров близо до Абу Даби,

...
На лодка край бреговете на остров близо до Абу Даби,
Коментари Харесай

За да възстановят рифовете, умиращи в затоплящите се морета, ОАЕ се обръщат към коралови разсадници

На лодка край крайбрежията на остров покрай Абу Даби , морският академик Хамад ал Джайлани опипва коралите , взети от развъдника на рифа и опаковани в кутия с морска вода, и ги учи деликатно, като се твърди, че не са изгубили цвета си , написа „ Асошиейтед прес “.

Някога коралите са били избелени . Сега те са огромни, здрави и подготвени да бъдат преместени назад в първичните си рифове с вярата, че ще процъфтяват още веднъж.

„ Опитваме се да ги отгледаме от доста дребни фрагменти до размера на юмрука ми — в този момент някои от тях доближиха този размер “ , съобщи ал-Джейлани, който е част от програмата за възобновяване на коралите на Агенцията по околна среда в Абу Даби .

Разсадникът дава на коралите идеалните условия за възобновяване : чисти води със мощни течения и точното количество слънчева светлина. Ал-Джейлани от време на време ревизира растежа на коралите, отстранява всички евентуално нездравословни водорасли и морска трева и даже разрешава на рибите да се хранят с коралите , с цел да ги почистят, до момента в който станат задоволително здрави, с цел да бъдат преместени.

Агенцията по околна среда Абу Даби, или EAD, рехабилитира и възвръща корали от 2021 година, когато рифовете край крайбрежията на Обединените арабски емирства се сблъскаха с второто си избелване единствено за пет години. Проектът на EAD е една от многото начинания — както обществени, по този начин и частни — в цялата страна за отбрана на рифовете и морския живот, които зависят от тях в нация, която е подложена на рецензии поради огромните си разработки и замърсяващи промишлености , които предизвикват щета на подводните води екосистеми. Има прочут прогрес, само че специалистите остават загрижени за бъдещето на рифовете в един затоплящ се свят.

Избелването на коралите се случва, когато температурата на морето се увеличи и слънчевите лъчи изхвърлят водораслите, които придават цвета на коралите, трансформирайки ги в бели. Коралите могат да оцелеят при избелване , само че не могат дейно да поддържат морския живот, заплашвайки популациите, които зависят от тях.

ОАЕ изгубиха до 70% от своите корали, изключително към Абу Даби, през 2017 година, когато температурите на водата доближиха 37 градуса по Целзий (99 градуса по Фаренхайт), съгласно EAD. Но ал Джайлани посочи, че 40-50% от коралите са оживели при второто избелване през 2021 година

Въпреки че избелващите събития „ унищожиха огромна част от нашите корали “ , изясни той, „ това също по този начин потвърди, че коралите, които имаме, в действителност са устойчиви … тези корали в действителност могат да устоят на този тип условия “ .

Събитията с избелване се случват по-често по целия свят, защото водите се затоплят заради породените от индивида промени в климата , от фактори като изгарянето на петрол, въглища и газ, които отделят в атмосферата газове, които улавят топлината. Други системи от коралови рифове по света са претърпели всеобщо избелване, най-много Големият бариерен риф в Австралия.

Как да ограничим световното стопляне и последствията от него ще бъдат разисквани в детайли на конференцията на Организация на обединените нации за климата, която ще се организира в столицата на ОАЕ по-късно тази година.

ОАЕ е един от най-големите производители на нефт в света и има едни от най-високите излъчвания на парникови газове на глава от популацията в международен мащаб. Страната е дала обещание да има чисти нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година , което значи, че всички излъчвания на въглероден диоксид са или понижени, или анулирани по някакъв метод, само че задачата беше посрещната със песимизъм от анализатори.

Но избелването заради стоплянето на времето не е единствената опасност за кораловите рифове към залива. Големият трафик на петролни танкери , дейностите, свързани с изкопаемите горива, офшорните съоръжения и употребата на морски запаси, подлагат морския живот на мощен стрес, съгласно Програмата на Организация на обединените нации за околната среда , което ги кара да деградират .

Еколозите също по този начин от дълго време подлагат на критика ОАЕ и по-специално Дубай за огромните му здания и големите крайбрежни разработки.

Изграждането на палмата Джебел Али , което стартира преди повече от десетилетие и беше спряно от 2008 година, провокира неодобрение измежду природозащитниците, откакто съгласно известията е унищожило към 8 квадратни километра (5 квадратни мили) риф . Джон Хенрик Стал, декан на Колежа по морски науки в университета Хорфаккан в Шарджа в ОАЕ, разяснява:

„ Повече от 90 милиона кубични метра (23,8 милиарда галона) седименти бяха издълбани и изпуснати, повече или по-малко върху един от останалите рифове покрай Дубай. “

Проектът трябваше да бъде сходен на Palm Jumeirah – сбирка от дребни, изкуствени острови край крайбрежията на Дубай във формата на палма. Все отново екологичните планове не престават да съществуват по крайбрежието и в емирствата.

Компанията за развиване URB разгласи, че желае да отгледа 1 милиард изкуствени корали върху повърхност от 200 квадратни километра (124 квадратни мили) и 100 милиона мангрови дървета върху 80-километрова (50 мили) линия плажове в Дубай до 2040 година

Все още във фаза на проучване и развиване, планът се надява да сътвори 3D технология за печатане на материали, които могат да одобряват водорасли, сходно на коралите.

Членовете на общността на гмуркачите в Дубай също предизвикват напъните за отбрана на коралите . Директорът на програмата за гмуркане Амр Ануар е в развой на основаване на сертифициран курс за възобновяване на корали, който учи водолазите по какъв начин да събират и засаждат наново корали, които са паднали, откакто са били съборени от перки на водолази или котва на лодка.

„ Не желая хората да виждат счупени корали и просто да ги оставят по този начин “, сподели Ануар. „ Чрез образованието, което даваме на хората, те биха могли да вземат тези счупени корали, които намерят, и да ги засадят на друго място, след което да ги видят по какъв начин порастват и да следят напредъка им. “

Експертите обаче са на мнение, че в случай че не се обърне внимание на опасността от прегряване на моретата , породена от изменението на климата, избелването на коралите ще продължи да се случва, увреждайки рифовете по целия свят.

Страните се ангажираха да лимитират покачването на междинната световна температура до 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт) от прединдустриалните времена, след което учените споделят, че резултатите от стоплянето върху планетата може да са доста по-лоши, а някои даже евентуално необратими. Но анализатори споделят, че множеството народи – в това число ОАЕ – към момента са надалеч от тази цел. Стал, академик от университета Хорфаккан, предизвести:

„ Трябва да сте сигурни, че повода за деградацията на кораловите рифове преди всичко към този момент не е опасност. В противоположен случай напъните за възобновяване може да са напразни. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР