На летището в Кабул цари хаос заради хилядите афганистанци, които

...
На летището в Кабул цари хаос заради хилядите афганистанци, които
Коментари Харесай

Афганистан днес: смъртоносен хаос на летището и свален самолет

На летището в Кабул царува безпорядък поради хилядите афганистанци, които желаят да изоставен страната, откакто талибаните поеха контрола в страната. На фрагменти се виждат тълпи от обезверени хора, които тичат по терминалите и се блъскат, с цел да се качат по стълбите на евакуационните самолети, заяви БНР.

Съединените щати краткотрайно са спрели всички евакуационни полети от Кабул, до момента в който не се разотидат хората, които са се струпали на летището, заяви Ройтерс. Никакви полети с евакуирани на борда не напущат летището в Кабул, заяви по-рано представител на немското външно министерство.

Междувременно стана ясно, че военновъздушните сили на Узбекистан са свалили афганистански боен аероплан , минал нелегално границата. Таджикистан пък заяви за пристигнали в страната самолети с над 100 афганистански бойци на борда.

На фрагменти, публикувани от локални медии и по обществените мрежи се виждат тълпи от обезверени хора, които тичат по терминалите и се блъскат, с цел да се качат по стълбите на евакуационните самолети.

Съобщава се и за няколко починали по време на паниката.



Ето какво споделиха избягали афганистанци от Кабул, откакто кацнаха на летището в индийската столица Делхи:

" Не мога да допускам, че светът изостави Афганистан. Те ще убият приятелите ни. Ще убият и нас. Жените ни към този момент няма да имат права ", сподели афганистанка.

" Кабул беше окупиран от талибаните. Мисля, че ще има ново държавно управление. Може би и ново съглашение. Няма изясненост към момента - кой ще е идващият президент, какво ще се случи ", уточни мъж от Афганистан.

А във видео, публикувано в обществените мрежи, съоснователят на талибаните Абдул Гани Барадар приказва за " кротичък живот ". " Честитим огромната победа на целия народ на Афганистан, изключително на хората в Кабул и на нашите муджахидини. Всичко стана доста ненадейно, само че благодарение на Аллах постигнахме този успех. Но в този момент не би трябвало да сме надменни, време е за тествания, ще служим на хората, ще донесем успокоение за цялата нация и ще работим за по-добър живот ", сподели той.



Избягалият през вчерашния ден от Афганистан президент Ашраф Гани е осъществил бягството си с хеликоптер, препълнен с пари , писа ТАСС, като цитира съветското посолство в Кабул. Предполага се, че Гани се е отправил към Узбекистан. В изказване във Facebook той съобщи, че е избягал от страната, с цел да предотврати кръвопролития.

Британското министерство на защитата удостовери, че през нощта във Англия е кацнал аероплан с английски жители, дипломати и афганистанци, имащи право на пренасяне.

Около 70 страни, в това число множеството страни членки на Европейския съюз измежду които и България, Англия и Съединени американски щати приканиха " хората с власт " в Афганистан да " уважат и улеснят " евакуациите на чужденци и афганистанци, искащи да изоставен страната. Говорител на талибаните съобщи, че " няма заплаха за посолства, дипломатически задачи, институции и непознати жители в Кабул ".

Германският канцлер Ангела Мерел разгласи през днешния ден, че може да се наложи страната й да изтегля до 10 000 души от Афганистан.. Това включва 2500 афганистански спомагателен личен състав, както и правозащитници, юристи и други лица, за които немското държавно управление счита, че съществува риск, в случай че останат в страната, откакто талибаните превзеха Кабул. Канцлерката е споделила също, че Германия би трябвало да си сътрудничи със прилежащите на Афганистан страни, които да оказват помощ на тези, които в този момент напущат страната.

 Снимка: iStock Images

Външните министри на Евросъюза ще обсъдят на следващия ден обстановката в Афганистан на видеоконференция.

Русия не приема талибаните в Афганистан като опасност за Централна Азия, уточни специфичния представител за Афганистан на президента Владимир Путин.

А Китай е подготвен да задълбочи " другарските и кооперативни " връзки с Афганистан. Пекин има опасения Афганистан да не се трансформира в пункт на малцинствената мюсюлманска група уйгури в Китай и в подмяна е предложил икономическа поддръжка и вложения в преустройството на Афганистан.

Новият ултраконсервативен президент на Иран Ибрахим Раиси съобщи, че " военното проваляне " на Съединени американски щати в Афганистан е късмет за дълготраен мир в страната .

Турция стартира построяването на 300-километова стена, подсилена с бодлива тел и окопи по границата си с Иран, с цел да предотврати нов бежански поток.

А коментарът на премиера на Пакистан Имран Хан беше, че след поемането на властта от талибаните са " счупени оковите на робството " в Афганистан.

 Снимка: БТА/АП

" Как страната падна в ръцете на талибаните толкоз бързо и толкоз елементарно е забавен въпрос, който може да бъде обсъждан от разнообразни гледни точки ", зави пред БНР журналистът Георги Милков. По думите му афганистанската войска на хартия наподобява по един метод, а на терен - по напълно различен: " Вече за никого не е загадка, че в доста от провинциалните полигони огромна част от полицейския корпус и от армейския корпус бяха мъртви души, с цел да се източват пари . Това е проблем да дълбоката корупционна система. Това е един от минусите на тази страна, която се провали ".

Милков акцентира, че талибаните са били интернационално легитимирани от Съединени американски щати, когато през февруари 2020-а година са сключили съглашение с тях в Доха.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР