На летището в Кабул са още няколко хиляди души в

...
На летището в Кабул са още няколко хиляди души в
Коментари Харесай

Хиляди души чакат на летището в Кабул да напуснат Афганистан

На летището в Кабул са още няколко хиляди души в подготвеност да изоставен страната със идващия полет. Те са от късметлиите, съумели да стигнат невредими до зоната за политане, преминавайки през пропусквателни пунктове на талибани и блъскащо се голям брой, измежду което проехтяват спорадични изстрели. Отвъд стените на летището остават още хиляди, които по всякакъв начин се пробват да преминат.

Кадри демонстрират по какъв начин американски боец поема малко момиченце от ръцете на мъж. Тази сцена се трансформира в облик на протичащото се на летището и двата свята от двете страни на стената - на тези, които ще заминат и тези, които няма да съумеят.

Отчаянието и страхът порастват на фона на предизвестие в отчет на Организация на обединените нации, че талибаните са почнали търсене " от врата на врата " на сътрудници на НАТО и на предходното държавно управление. Вашингтон има период за края на евакуацията.

" Президентът е решен всеки един американец, който желае да напусне Афганистан, да бъде изведен от Афганистан. Той има вяра, че можем да реализираме това до 31 август ", сподели съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Американският президент Джо Байдън ще направи послание към нацията по тематиката Афганистан довечера в 20 часа българско време. Изявлението му ще е на фона на острите рецензии след признанието му, че не съжалява за решението да изтегли американските военни, които няма да водят непозната война.

Междувременно в първия петък, откогато превзеха властта, талибаните приканиха по време на обичайните молебствия в джамиите, имамите да убеждават хората да не напущат Афганистан. В изявление за китайската телевизия CGTN представител на талибаните увери, че дамите могат да вървят на работа.

" Те могат да се радват, когато журналистките работят, могат да отразяват събития. Журналистките се връщат, могат да подлагат на критика. Дори и при другите специалности - учителките работят, лекарките работят, учениците учат, учебните заведения са отворени, университетите са отворени ", сподели представителят на политическото бюро на талибаните в Катар Сухаил Шахийн.

Говорителят увери, че животът в Кабул още веднъж тече обикновено, сигурността е обезпечена и талибаните са поели належащите административни каузи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР