На летището в Дубай не е било задържано копие на

...
На летището в Дубай не е било задържано копие на
Коментари Харесай

Институциите категорични: Няма задържано копие на Панагюрското съкровище в Дубай

На летището в Дубай не е било арестувано копие на Панагюрското златно богатство. Това обявиха от Националният исторически музей и Министерството на културата по отношение на появилата се информация, че има арестувани и разпитани членове на българска делегация поради преместването на имитация от Панагюрското и Варненското златни съкровища за представянето им в българската палата на ЕКСПО 2020.

" Появилите се по-рано в електронни медии изявления по отношение на проблем с присъединяване на копия на движими културни полезности в българския павилион на " ЕКСПО 2020 " са напълно подправени ", декларират Министерството на културата и Националният исторически музей в публично известие и акцентират, че имат правилно подписан контракт с Министерството на стопанската система за проявлението на копие от съкровището в Дубай.

От Министерството на стопанската система също излязоха с позиция. Те показват, че отговорността за преместването на предметите е на компанията реализатор.

Във връзка с публикуваната информация по отношение на арестувани и разпитани членове на българска делегация на летището в Дубай, поради преместването на имитация от Панагюрското и Варненското златни съкровища за представянето им в българския павилион на Експо 2020 Ви осведомяваме следното:

Лицата не са чиновници на Министерството на стопанската система, а са представители на консорциума, който извършва публичната поръчка, за образуване представянето на България на ЕКСПО 2020, пишат от МИ.

Като координатор на българското присъединяване в Изложението Министерството на стопанската система е оповестило социална поръчка за реализатор и има подписан Договор № 121/13.12 2019 година с ДЗЗД " България ЕКСПО 2020 ", за обезпечаване на цялостната организация по подготовка, правене на идея и реализиране на присъединяване на Р България в Световното универсално ревю ЕКСПО2020 Дубай в ОАЕ.

Министерството на стопанската система постоянно е оказвало подпомагане на изпълнителя при връзката му с институциите и е предоставяло нужната информация за сполучливото осъществяване на контракта.

Документите за износ/внос на културното завещание е трябвало да бъдат направени от компанията реализатор. Отговорността за преместването на предметите, както и за цялата галерия е на изпълнителя- ДЗЗД " България ЕКСПО 2020 ".

Тази значима част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 писмено не е проучена и готова от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването.

Министерството на стопанската система ще търси отговорност от изпълнителя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР