На летището изпращаме и посрещаме - близки, приятели, колеги. Това

...
На летището изпращаме и посрещаме - близки, приятели, колеги. Това
Коментари Харесай

Времето лети: Ела в Летище София

На летището изпращаме и посрещаме - близки, другари, сътрудници. Това е мястото, което ни води до мечтаните дестинации. Вече 85 години Летище София е вратата ни към света.
Вижте всички епизоди от предаването на Живко Константинов " Ела в " от Летище София.


През 20-те и 30-те години на 20 век страната ни е част от бурното развиване на авиацията. Свидетелство за славните обичаи, с които можем да се гордеем.

Само 9 години откакто братя Райт изхвърчат със аероплан 1903 година, единствено 9 години, българите вземат участие със аероплан в Балканската война. На 16 октомври, 1912 година, на Радул Милков и Продан Таракчиев. Само 6 години след Ньойския контракт, който разгромява авиацията и споделя вие нямате право да имате авиация, разсичаха самолетите, българите ги криеха по всякакви слами, единствено толкоз години България откри началото на българското самолетостроене – 3 завода имаше в София, Ловеч и в Казанлък, споделя Иван Петков, ръководител на Съюза на ветераните от БГА.

Той работи в авиацията 40 години. Категоричен е, че страната ни има стотици славни страници, записани със златни букви в историята на родната и международната авиация.

Първият полет на българин над българско небе. Той излетява от летището, което е било тогава на Централна гара, обикаля цяла София и каца отново там. Тогава е имало събор в поддръжка на Македонското придвижване в България и като го сграбчват него и го занасят до центъра на града на ръка – Симеон Петров! Същият извършва в Париж първия случай в Световната история, когато на самолета му спре мотора, той с помощта на своята подготовка, каца безвредно! Тогава всички загивали. Като каца тогава в Париж го носят на ръка до центъра на Париж този воин! Това е славата на България!, споделя Петков.

 
Свързани

Първата жена в света, която лети на аероплан и хвърля бомби в Балканската война, е българка - Ирена Касабова! Тя е единствено на 16 години! А първата жена в света, която е пълководец на тежък вид аероплан над 100 души, е Мария Атанасова. Тя каца в летище Хитроу и когато изиска позволение за кацане, от кулата се обаждат – да се обади командирът, не желаеме радиста! Казва – аз съм командирът!

След Първата международна война и унищожаването на българската военна авиация по клаузите на Ньойския кротичък контракт, през 20-те години на ХХ век се основава държавната аеропланна работилница в Божурище. Това е първото българско самолетостроително дружество.

В Божурище се създават и първите безмоторни самолети. Летците в аероклуба слагат редица върхове по отдалеченост на полета и оптималната безспорна височина и височина над точката на откачане.

1937 година се основава Указ на Борис III,  това е на 16 септември и се афишира конкурс за строителството на летище Враждебна, на постройката. Обявява се в списание „ Летец “ и печели състезанието Николай Марангозов. Известен публицист, само че инженер по специалност и проектант!, добавя Иван Петков.

Изграждането на Летище София се реализира под управлението на Дирекцията по въздухоплаване към Министерството на железниците, пощите и телеграфите.

 

А 9 години по-късно е направена и първата бетонна писта, изяснява Росен Бъчваров, шеф „ Връзки с обществеността “ на Летище София.

Скрита от очите на пасажерите е поръчаната от близкия до Адолф Хитлер и единствен носещ купата райхсмаршал - главнокомандващ немските военновъздушни сили Луфтвафе - Херман Гьоринг, забележителна дървена зала. 

Тази зала е в съвсем неизменен тип от момента на основаването си, тя и до ден сегашен се употребява за срещи и презентации. В нея има доста история и тази зала, дружно с Терминал 1, следва да бъде непокътната.

Като част от обзавеждането на централната зала през 1949-та художникът Иван Пенков извършва две стенни мозайки с карти на България и на следвоенна Европа, като всеки по-голям град е показан с емблематична постройка. За София в картата на Европа е подбрано изображение на самата приемна постройка на летището, а в картата на България град Русе е показан с изображение на пристанищната ж.п. гара. Стените са покрити с разнообразни типове натурален камък, а за осветяване са инсталирани три огромни железни полилея.

 
Свързани

Терминал 1 е една историческа постройка, освен поради залата с орлите, само че той има няколко характерности, които са неповторими по отношение на останалите летища. Има две неповторими мозайки, които са направени през 1949 година. Има и неповторими полилеи от ковано желязо, които тежат по 600 кг всеки и които са част от това историческо завещание, което ще бъде непокътнато, добавя Росен Бъчваров.

През лятото на 1947 година Георги Димитров тържествено прерязва лентата на първата постоянна въздушна линия от летище София до Бургас.  Полетът трае тъкмо два часа. Непосредствено по-късно отваря порти и готовият първи съвременен пътнически терминал. Тогава са открити първите вътрешни линии София-Пловдив-Бургас и София-Горна Оряховица-Варна. Четири месеца по-късно се открива и интернационална линия до Будапеща, а през 1948 година тя е разширена в София-Белград-Будапеща-Прага.

В промеждутъка сред 30-40 и 60-те години, това е забавен интервал от време, когато летището се е развивало. Тази терминална постройка е била първото нещо, по-късно е издигната първата писта, която е била малко над 1000 метра дълга. Удължавана е няколко пъти до 2006 година, когато е пусната сегашната съществуваща писта. В интервала сред 40-те и 60-те са се случвали доста неща в социалистически интервал от време, изяснява Росен Бъчваров.Откриват се десетки вътрешни и интернационалните линии. Междувременно пистата за политане и кацане е ремонтирана няколко пъти, конфигурирани са модерни аеронавигационни уреди, отговарящи на динамично изменящите се условия на модерната реактивна гражданска авиация.

Ние изпълнявахме още полети и по по този начин наречените богомолски акции. Ние летяхме до доста страни от Африка, Близкия изток, карахме богомолци до Мека, осигуриха стотици милиони долари доход. Ние изпълнявахме доста полети за океански лов на риба! Возихме моряци до съвсем всички точки на Земята. Изпълнявахме доста държавни поръчки за културна активност - изложения, концерти, доста полети за филантропична помощ, споделя Иван Петков.

Вътрешните линии на Летище София били мощно развити и стигали до 14 летища:

До Русе, Силистра, Търговище, Горна Оряховица, Стара Загора, Ямбол, до Кърджали, Хасково! Самолетите бяха цялостни до край! Изгодни цени, Евтин въздушен превоз! Във Видин цената на билета беше еднакъв на първа класа трен, изяснява Иван Петков.

В по-нови времена след 90-те години са реновирани Терминал 1, а в новото хилядолетие се работи по напълно нова писта и по Терминал 2, който е открит през декември 2006 година

 
Свързани

За интервал от над 50 години от построяването на кулата на Терминал 1, тя е била употребена за водене на самолетите, за РВД и координацията на придвижването на самолетите, едно много солидно парче от историята на Т1. В момента не се употребява от 10 години и е част от бъдещето на Т1, който ще е за тъй наречените ВИП авиация.

С цел възстановяване на качеството и успеваемостта на аеронавигационното обслужване в зоната на летището през декември 2012-та е открита новата летищна контролна кула на „ Ръководството на Въздушното придвижване ”.  Тук ръководителите на полетите посрещат и изпращат всеки аероплан и подсигуряват нашата сигурност и сигурност. Както те, по този начин и всички останали, които работят на Летище София и екипажите във въздуха, се грижат за това броят на излитанията да е еднакъв на броя на кацанията!

Симеон Симеонов работи на Летище София от 1998 година В началото дава отговор за антиобледенителната обработка на самолетите преди политане. След това продължава като рамп сътрудник, или индивидът, който координира дейностите на всички служащи към самолета.

Интересното, освен за мен, само че за друго мои сътрудници съм го видял, е че ти в общи линия би трябвало да изпреварваш времето, тъй като един търн араунд, който е 45 минути – през това време би трябвало да се почисти самолета, да се зареди с гориво, пасажерите би трябвало да са събрани в рейса, изяснява той.

Симеон работи и в контрола по вярното систематизиране на товарите в самолета, което е извънредно значима процедура. Определя надлежно самолетът дали ще може да излети или да кацне в безвредни параметри. От 10 години е на пост в отдела по сигурност на самолетите по перона.

 
Свързани

На летището Александър Колева работи от 15 години. В момента е авиодиспечер в оперативния център или както го назовава - сърцето на летището. 

От часовете на кацане, политане, съгласуване с всичките оператори, стоянките, на които да заемат самолетите, гишетата къде да разположат пасажерите за чекиране, следим за сигурността на летището, чистотата на пистата – в зимни условия разчистване, аварийно-спасителната активност, която се провежда от нас и доста други, изяснява Александър.

Общият брой на лампите на постата за политане и кацане и пътеките за рулиане е 2938. Тези по светлинния метод на полоса 27 са 264, а на полоса 09 - общо 164.

На Летище София съвсем няма човек, който в действителност да не обича работата си. Доказва го Петко Карамитев, който е автобусен водач към този момент 15 години.

Жената на Петко, дружно с нейната сътрудник Ива, се грижат за имиджа на Летище София. От пиар на Младежкия спектакъл, Ива се озовава на летището.

Работата тук е доста динамична и забавна, и аз в действителност бях доста впечатлена и прелестно сюрпризирана, че се срещнах с доста положителни експерти, които са отдадени на авиацията. Това е нещо, което прави усещане, те просто я обичат, признава Ива.

 
Свързани

Като пасажер, тъй като и аз пътувам през летището, има доста неща, които желая да бъдат по друг метод, тъй като като съм пътувала в други страни, има летища, които наподобяват доста по-добре! Но мисля, че в бъдеще това ще се промени, дори някои промени са забележими на Терминал 2, тъй че се надявам София да има летище, което да бъде горделивост освен за българите, само че и за чужденците, които идват тук, добавя Ива.

Това е концепцията на новото управление на Летище София - да се трансформира в привлекателно място за пасажерите, за което предстоят доста промени.

Искаме да трансформираме напълно летището и да станем пример освен в Източна Европа, само че и като регионалнo летищe. Така че имаме проект, да трансформираме изцяло през идващите години обслужването на нашите пасажери, услугите, които предоставяме на самолетните компании, а също и да бъдем най-съвременно летище във връзка с резистентност в летищната промишленост, споделя Хесус Кабайеро, изпълнителен шеф на „ Соф Кънект “.

Ще има ли нов терминал на Летище София и по кое време?

До 2030 година ще имаме изцяло работещ нов терминал 3. Така че в този момент се приготвяме и развиваме Терминал 2. През идващите две години ще работим за създаване и възстановяване му. Ще вложение в терминал 2, с цел да осигурим по-добро прекарване на нашите пасажери в комерсиалната зона и в зоната на изходите за качване. Ние се фокусираме върху цялостното прекарване на пасажерите. 56:30 Това ще бъде приоритет на Sof-connect и ние работим по него. 56:38 - 56:46 - Паралелно работим върху новата идея за терминал 3, който ще бъде в цялостна употреба до 2030 г, споделя Хесус Кабайеро, изпълнителен шеф на „ Соф Кънект “.

Ще има ли ремонт на Терминал 1?

Планът ни за Терминал 1 е в края на 2023 година и началото на 2024-та да преместим целия трафик от Терминал 1 към Терминал 2. Така че целият търговски трафик ще се ръководи от Терминал 2 до 2024-та, добавя Хесус Кабайеро, изпълнителен шеф на „ Соф Кънект “.

Ще има ли директни полети от Летище София до Съединени американски щати и по кое време?

Това е въпрос, на който самолетната компания би трябвало да отговори. Защото в последна сметка, като летищен оператор, това, което вършим, е да предоставяме на самолетните компании, на нашите пасажери най-хубавото обслужване и също по този начин оказваме помощ на самолетните компании и нашата българска дестинация да разпространяват и усилват повече направления и повече дестинации. И ние работим доста старателно с нашите самолетни компании, с нашата локална организация, всички заинтригувани страни, всички експерти в бранша, ние работим дружно, с цел да се случи това. Добрата вест е, че имаме голям брой действителни пасажери от София до Съединените щати, изключително до Ню Йорк и Чикаго.

 
Свързани

 

Така че, има опция. Има капацитет да се получи този маршрут. Сега работим с самолетните компании и с цел да го изпълним, има няколко стъпки. На първо място, би трябвало да бъдем утвърдени от Федералната авиационна администрация или от Администрацията за гражданска авиация, защото Съединените щати би трябвало да одобрят нашето летище. Ние получихме утвърждение предходната седмица, преминахме теста и те публично утвърдиха нашето летище да стартира нова въздушна интервенция за полет от София до Съединени американски щати. Това са първите стъпки за приемане на утвърждение от Федералната авиационна администрация и в този момент работим дружно с една самолетна компания. Така че те би трябвало да разгласят новия маршрут. Трябва да стартират да продават билетите и така нататък Ние сме оптимисти и дано забележим ще имаме ли този полет това лято, добавя Хесус Кабайеро, изпълнителен шеф на „ Соф Кънект “.

Наш приоритет, преди всичко са сигурността и сигурността. Ще влагаме в летищното поле и всички трасетата в близост. Също по този начин, редом ще влагаме да вземем за пример в паркинга на Терминал 2, който не е в доста положително положение. Също по този начин приготвяме плана и за построяването на нова система за багаж, както и нарастване на потенциала на зоната за регистрация, с цел да можем да доведем целия трафик от Терминал 1 до Терминал 2. Това лято ще отворим и нов безмитен магазин. Това ще бъде магазин от най-съвременен тип, през който ще минават пасажерите. Ще осигурим и нова зона за храни и питиета. Ще имаме напълно актуализирана комерсиална зона с магазини, заведения за хранене, храни и питиета, а също и нова зона в изходите за качване. 2022-ра е решаваща година за Sof-connect, с цел да подготвим нашия терминал за целия трафик, който се надяваме да се върне още веднъж на високите равнища през 2024-2025 година, изяснява Хесус Кабайеро, изпълнителен шеф на „ Соф Кънект.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР