На летище Фиумичино, в Рим, има 5-метров монумент на Леонардо

...
На летище Фиумичино, в Рим, има 5-метров монумент на Леонардо
Коментари Харесай

Монументът, с който в чужбина се гордеят, е дело на българин

На летище " Фиумичино ", в Рим, има 5-метров паметник на Леонардо да Винчи, само че доста малко хора знаят, че това е дело на българин.

Асен Пейков е български ваятел, роден в София, който едвам на 16 години остава цялостен сирак. Животът му е изпълнен с тествания и ограничения. След претърпяна любовна драма, намира разтуха в моделирането с глина. Бъдещето му е предопределено от срещата му с известният скулптур Андрей Николов, който става негов преподавател. Пейков е ослепителен възпитаник и най-после приключва Художествената академия със златен орден.

През 1938 година, реализира своята огромна фантазия и отпътува за Рим. Живее наоколо до ателиетата на Салвадор Дали и Пикасо. Занимава се с изобразяване. Прави и пластики. Една случайност го среща с потомствена маркиза, която се влюбва в него и се отхвърля от купата си, с цел да бъде негова брачна половинка.

Прави скулптурни бюстове и рисува портрети на София Лорен и Джина Лолобриджида. Други известни персони, които е увековечил на хартия са Джон Кенеди, крал Хюсеин, актрисата Ава Гарднър.

В този интервал, след Втората международна война, в Италия идва и брат му Илия Пейков, който също е художник.

Скулптурата край летище „ Фиумичино " е открита през 1960 година, след присъединяване в конкурс, в състезание с хиляди създатели от целия свят.
След огромният триумф и след над хиляда основани произведения, през 1969 година Пейков се завръща в България, с цел да вземе присъединяване в различен конкурс, за монумент на хан Аспарух.

Идеята е грандиозна, само че по този начин и не се осъществя. Това разочарова скулпторът.

В Рим до ателието, в което е творил Асен Пейчев, има дребен площад, който носи неговото име, а българското неделно учебно заведение в италианската столица се споделя " Асен и Илия Пейкови ". В град Севлиево, където фамилията е живяло за малко, една улица също носи името му.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР