На Леонардо да Винчи му е отнело четири години да

...
На Леонардо да Винчи му е отнело четири години да
Коментари Харесай

Три случая, в които отлагането всъщност помага

На Леонардо да Винчи му е лишило четири години да приключи Мона Лиза. Може да се каже, че този шедьовър на изобразителното изкуство е основан от „ занаятчия на отлагането “. Знам, че ще побързате да изтъкнете обстоятелството, че на Да Винчи не му се е налагало да гони крайни периоди и да жонглира сред разнообразни незабавни задания. Въпреки това, четиригодишната работа на Да Винчи по неговата най-популярна картина е съвършен образец за това, че ние би трябвало да преминем през редица неприятни хрумвания и да създадем голям брой неточности, преди да достигнем до нещо в действителност положително.  

Правилните техники за отсрочване могат да оказват помощ с този развой, счита Джереми Бейкън, основен изпълнителен шеф на компанията Imagineer Technology Group, предлагаща програмен продукт за ръководство на връзки с клиенти.

„ В изобретателните среди постигането на стремежи резултат лишава време “, разяснява той. „ Докато е работил над Мона Лиза, Да Винчи е знаел, че нещо липсва, само че не е бил наясно какво тъкмо. Вместо да приключи картината преди да открие изчезналата част, той отсрочва довършването и, работейки върху други планове. Междувременно той научава повече за светлината и мащаба, което му разрешава най-сетне да приключи своя шедьовър “, споделя Бейкън.

Използвано по верния метод, отлагането може да бъде извънредно потребен бизнес инструмент. Ето три случая, в които отлагането може да положителна мощ във вашата кариера.

1. Когато прескачате от концепция на концепция

Вместо да работите по един план изначало до самия край, прескачането от концепция на концепция и от задача на задача може да поддържа мозъка ви деен и изострен. „ Това, което доста биха приели като просто отсрочване на работа, в действителност е оставяне на време за нови хрумвания. Необходимите са доста проби и неточности, преди да стигнете до концепция, която си заслужава да преследвате. Добре е да стартирате работа бързо и да я завършвате постепенно “, поучава Бейкън.

Докато работите по различен план, мозъкът ви не стопира да обработва информация по първата задача. „ След като достигнете избрана точка, при която изпитвате компликации да продължите напред, преминете към нещо друго. Мозъкът ви ще продължи да работи по проблемите от първата задача. Като отлагате нейното довеждане докрай вие си позволявате да видите нещата от всеки вероятен ъгъл и да достигнете до най-хубавия резултат “, споделя Бейкън.

2. Когато сте по средата на плана

Когато планирате работата си по избран план, фокусирайте вниманието си върху неговото начало и край, оставяйки средата недефинирана. Това ви разрешава да си зададете някаква цел без да я поставяте в границите на нереалистичен период, споделя Бейкън.

„ Когато сътворяваме някакъв нов програмен продукт, ние имаме добра визия от кое място да стартираме. Имаме главните съставки и можем да предвидим крайния резултат. Добре знаем какви принадлежности и рамки би трябвало да използваме, с цел да стартираме да работим, само че имаме доста повърхност за покриване в средата на плана, когато би трябвало да поправяме всички неточности и бъгове. Средната част на процеса е интервала, в които разбираме кои наши хрумвания са положителни и кои – неприятни. “, споделя Бейкън.

3. Когато имате друга работа

Нищо положително не произтича от бездействието, твърди Бейкън. Той поддържа мозъка си зает и пресен като работи по няколко плана едновременно, като включително влизат както задания от офиса, по този начин и персонални отговорности. Същевременно с това обаче той в никакъв случай не се натоварва с толкоз задания, че да изгуби надзор върху тях и да не успее да се оправи с нито една.

„ Много хора отсрочват по неефикасен метод, вегетирайки на дивана, до момента в който гледат сериали. Те губят визия за времето. При мен нещата стоят по друг метод. Ако в графика си нямам планувана някаква активност, аз изгубвам упоритостта и творчеството си. Когато отлагате работата по даден план, запълнете времето си с съответни действия и цели. Единствения метод да избегнете загубата на време е като имате странични планове, върху които да се фокусирате, когато отлагате осъществяването на друга задача “, споделя Бейкън.

..................

Стефани Воза за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР