На кучето не може да се вменява вина за престъпление,

...
На кучето не може да се вменява вина за престъпление,
Коментари Харесай

Виновникът за трагедията в Мокрище – кучето или хората

На кучето не може да се вменява виновност за закононарушение, тъй като то няма схващане, отговорни за държанието на животните си са стопаните. Около тази теза с сплотиха Явор Гечев от фондация „ Четири лапи “ и треньорът на кучета Николай Василев в предаването „ Тази заран “ по bTV.

Те разясниха случая в пазарджишкото село Мокрище, където питбул, държан на верига, умъртви тригодишно дете.

Причините за експанзията на кучето може да са най-различни, сподели Василев. Той уточни, че от фрагментите се вижда, че изискванията, в които питбулът живее, са много тежки, само че съгласно него гладът не е самоопределящ фактор в тази ситуация . „ Това куче най-вероятно не се пуска от този синджир – допусна той. – Когато едно животно е обособено на едно несъмнено място, то стартира да си охранява територията . В момента, в който се навлезе в нея, то стартира да я пази, без значение дали става въпрос за дете. Това е доста огромна илюзия – че кучетата обичат деца, не атакуват деца и т. н . Напротив, кучето е див звяр и е обикновено да нападне най-лесната плячка, както е в природата – един див звяр атакува или дребните на съответния дивеч, или заболели и остарели животни “.

Когато кучето се употребява за боеве, то насочва експанзията си към себеподобни, сподели още Василев.

„ По принцип питбулите са присъщи с това, че в действителност насочват експанзията си към себеподобни, а не към хора – добави Гечев. – От фрагментите се вижда, че животното е доста уплашено, бих предположил, че е и доста бито . На село общо взето по този начин се гледат кучетата – на един пай синджир, доста пердах и понякога един резен самун, едвам има, с цел да бъдат една жива тревога. Еми, стават убийци, да. Нормално е да стават убийци, тъй като вие и детето си в случай че гледате по този начин, и то ще стане палач най-вероятно “.

Гечев допусна, че стресът е бил водещ фактор в случая – в случай че кучето се е почувствало застрашено.

Много ми се желае да се стигне до едно рационално следствие, да не се повлияваме от страсти, тъй като на едно куче не може да му се вменява виновност за закононарушение, тъй като то няма схващане, добави той.

Василев посочи, че това, че детето е посещавало постоянно къщата, не значи, че кучето е привикнало с него . „ Не се знае каква асоциация може да е направило. Детето може да е било, колкото и неуместно да звучи, нападателно към кучето. Многократно съм виждал деца, замахващи с пръчки към кучета , тичащи към самото животно. Много постоянно тичането в посока избрания субект се приема като опасност . Това, че детето е участвало в двора, не значи, че кучето го познава с положителни усеща и планове “.

По думите на Василев „ доста породи могат да бъдат нападателни “ , а питбулите са по-скоро борбени и могат да се бият или да отстояват позиции, до момента в който дишат. Това е най-опасното в тази порода. Ако това куче беше нападателно, то щеше да демонстрира експанзия сега, в който в двора се появят хора, до момента в който виждаме, че то търси помиряване .

Гечев уточни, че се учудва, че питбулът към момента не е иззет и уточни, че има заплаха един ден да изчезне – да бъде умъртвено или пуснато някъде. „ В случая това куче също е жертва и има потребност от избавление. За страдание, не е единствено то, такава е обстановката с една голяма част от животните, които се отглеждат на село – на синджир, с доста пердах и малко храна, в допълнение у тях се подтиква нападателно държание, с цел да пазят дворовете. Виждаме резултатите “, уточни Гечев.

Много елементарно е да се изземе това животно, да се евтанизира, само че притежателят ще си вземе ново, то ще бъде възпитано по същия метод, добави той.

Според Василев рано или късно и в България ще бъдат въведени забрани за избрани породи, „ само че за какво би трябвало да е толкоз скъпа цената? “. По думите му виновността е на хората, които постъпват безконтролно при вземането на куче – не се интересуват от характерностите на породата, от какво има потребност. Поведението на кучето зависи напълно от притежателя .

Можете да извършите звяр и от един пинчер , уточни Гечев.

Селекцията обаче също е извънредно значима, посочи треньорът. Всеки взема решение, че може да стане развъдчик, без да има обикновена визия по какъв начин се случва това. Например един голдън ретривър, в случай че прояви и най-малка експанзия, не би трябвало да бъде допускан до отглеждане, само че се случва, сподели той.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР