На красива празнична сцена на площад “7-ми април“ в с.

...
На красива празнична сцена на площад “7-ми април“ в с.
Коментари Харесай

Богата програма и много веселие за празника на община Струмяни

На красива празнична сцена на площад “7-ми април “ в с. Струмяни бе обещано началото на формалната гала във връзка отбелязването на Празника на община Струмяни. За поредна година празникът събра десетки поданици, посетители, другари, съидейници, хора които милеят за родното място, които обичат нашата красива общината и които постоянно носят парченце от нея, където и да се намират по света.

Община Струмяни е една плодородна земя с хилядолетна история, която познава превратностите на времето, която към момента помни тътена на грохотни времена, на разделения и войни, на беднотия и интензивен труд, само че земя, опазена от почтени хора, които постоянно са отстоявали своята българщина, обичаи и просвета.

В днешния празничен ден приветствената стратегия във връзка отбелязването на 44 /четиридесет и четири/ години от формалното оповестяване на Струмяни за община стартира с осъществяванията на децата от ДГ " Патиланци " - с. Микрево, с. Струмяни, с. Илинденци и СУ " Св. Паисий Хилендарски " - с. Микрево, самодейни сформира от читалищата в с. Струмяни, с. Микрево, с. Илинденци и с. Игралище, и танцов отбор „ Малешевци “ при НЧ „ Братя Миладинови “ - с. Микрево. Специална изненада за всички посетители на празника бе гостуването на танцов отбор “Фолклорна низа “ от град Струмица, Република Северна Македония с началник Юлия Теменугова.

Кметът на община Струмяни господин Емил Илиев поздрави и приветства с „ Добре пристигнали “ всички поданици и посетители на празника на община Струмяни.
Той показа: “Днес в деня на този празник сплотяваме възприятията си към родната община, през днешния ден сърцето на всеки от нас се вълнува от насладата и страстите на празничният ден, от очакванията и желанията ни да продължим развиването на Струмяни като европейска община.
…. Изминалите две години не бяха по никакъв начин лесни за община Струмяни. Липсата на постоянно държавно управление се отразява освен на дребните, само че и на огромните общини за естественото действие на локалната власт. Несигурността въздейства директно и върху хората, а забавянето на бюджет към този момент втора година е един от огромните проблеми за естествената работа на общините, само че ние продължаваме да изпълняваме с неизменност и визия нашата капиталова стратегия от последните четири години.

Опита, които натрупахме през тези три мандата ръководство е доста значим и не инцидентно през миналата година и половина привлякохме вложения от 14 милиона лв., свързани с смяна на инфраструктурата и благоустрояване на обитаемоте места в общината.

Предстоящото създаване на пречиствателна станция, която е в ход процедурно ни отваря благоприятни условия за реорганизация и създаване на нова подземна инфраструктура за тръбопровод и канализация.

Продължаваме с създаване и асфалтиране на улици и тротоари в обитаемоте места от общината в с. Струмяни, с. Микрево, с. Илинденци, с. Горна Крушица, с. Каменица. Предстои построяването на мост над река Каменишка за по-добър достъп до новоизградения обществен комплекс за хора с психологични разстройства по Оперативна програма “Региони в напредък ” и асфалтиране на пътя сред селата Цапарево и Гореме с цел да вървим паралелно с благоустрояването и на дребните обитаеми места в магическия регион на Малешевието.

Предстоящото отваряне и пускане на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Клепало “ ще бъде опцията на жителите на нашата общината да се отворят към прилежащата нам братска Община Берово в Република Северна Македония за бизнес, туризъм и нови другарства.

Граничен контролно-пропусквателен пункт “Клепало “ сред Струмяни и Берово беше избран като стратегически план по оперативна стратегия ИНТЕРРЕГ “България-Северна Македония ” с което беше обезпечен 30% % от общия бюджет на програмата, което е почти към 10 милиона евро.
Министерски съвет одобри решение за установяване на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Клепало ” като народен обект с предпочитано развиване. Това е един от значимите планове освен за община Струмяни и прилежащите общини, само че и за общините от другата страна на границата, което ще способства за развиването на туризма, бизнеса и свободното напредване на артикули и хора.
До края на месец юни би трябвало бъде направен и предаден окончателният план за пътя до гранично-пропускателният пункт, да бъде направена оценка за влияние върху околната среда, след което да стартират строителните дейности….
Г-н Емил Илиев благодари от сърце на всички, които обичат и оказват помощ на Община Струмяни и добави, че: „ Наш дълг е да запазим наследеното и да предадем на поколенията след нас мощният дух и традициите на нашата община. И ние продължаваме с всички сили да се борим и да развиваме нашата община! “
Той пожела: “Да бъдем здрави, по-мъдри и по-смирени, по-отворени за взаимопомощ и взаимност към нуждаещите се.
Да си оказваме помощ, всеки съгласно опциите си, да бъдем съпричастни и да не забравяме, че развиването на нашата обичана община зависи в най-голяма степен от нас, без значение от компликациите на нашето съвремие.
Най-сърдечно Ви поисквам с настъпването на красивите пролетни празници Лазаровден и Цветница и в навечерието на един от най-почитаните християнски празници – Възкресение Христово, да донесат в домовете ни повече здраве, мир, обич и вяра, повече религия и смисъл да бъдем дружно и да сътворяваме по-добрия утринен ден.
Нека положителното въодушевление от днешния ден и настъпващите светли празници да донесат повече щастливи моменти и повече наслада на Вас и Вашите фамилии!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК СТРУМЯНИ! “
Г-н Емил Илиев насочи специфични благодарности за десетките приветствени адреси и благопожелания които бяха получени във връзка празника на община Струмяни от България и непознати сътрудници.
Официални посетители на празника бяха: отец Георги Танчев – архиерейски наместник на Санданска Духовна околия, госпожа Фиданка Котева – зам. кмет филантропични действия на община Струмяни, госпожа Петя Тасева – зам. кмет икономически действия на община Струмяни, господин Иван Секулов – Секретар на община Струмяни, господин Атанас Стоянов – кмет на община Сандански, господин Димитър Бръчков – кмет на община Петрич, господин Звонко Пекевски – кмет на община Берово, Република Северна Македония, господин Драган Донев – шеф на Неправителствени организации Сдружение “За Струмица “, кметове, кметски наместници от общината, общински съветници в Общински съвет Струмяни, шефове на просветителни, културни и обществени институции и други
От празничната сцена отец Георги Танчев, също насочи своите благопожелания към жителите и гостите на община Струмяни. “На прага на празника Цветница и в навечерието на огромния празник на празниците “Възкресение Христово “, ние ще чуем от Светото Евангелие Христовите думи: Да бъдат дружно! Това събитие, което през днешния ден ни събира, дружно е израз на нашия блян да имаме този Божи апел в живота си. Това са празници, които носят огромна наслада и вяра. Днес ни събира празник, които е израз на любовта на Вашите предшественици и загрижеността им за Вашето положително, тъй като никой няма да обича повече Струмяни от родения, закърмен и учтив тук в този блажен край. “

В своето слово отец Георги Танчев, съобщи от името на Негово Високо Преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, неговият архипастерски благослов и доброжелание: “Тези празници да Ви носят доста наслади в живота и църковните празници да изпълват домовете на всички ни със здраве, благословение и благоденствие. “
Празничният концерт продължи с присъединяване на прелестната национална певица Росица Пейчева и присъединяване попфолк изпълнителя Фики Стораро.
Красива празничната заря добави приятната атмосфера и веселието, което цареше и озаряваше площад “7-ми април “ в с. Струмяни.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР