На крака и с аплодисменти евродепутатите посрещнаха изказването на президента

...
На крака и с аплодисменти евродепутатите посрещнаха изказването на президента
Коментари Харесай

Европарламентът на крака за Зеленски

На крайници и с овации евродепутатите посрещнаха изявлението на президента на Украйна Володимир Зеленски в границите на изключително съвещание на Европейския парламент през днешния ден.

„ Днес се изричам от името на моите съграждани, жителите на Украйна, които пазят страната си, като заплащат най-високата цена. Те пазят свободата. Много се веселя, че чух вашето слово. Усещам общата ви настройка, вие сте единни – всички страни в Европейски Съюз. Жалко е, че в този момент всички ние в Украйна плащаме тази висока цена. Това е покруса за всеки един украинец и за нашата страна. Хиляди към този момент са убити ”, съобщи в изявлението си Зеленски.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че съветският президент Владимир Путин е „разрушил мира в Европа“, като е нахлул в Украйна, и добави: „Западният защитителен съюз ще пази всеки сантиметър от нашата територия“.

„Съюзниците осъждат неоправданото и брутално навлизане в Украйна. Руското нахлуване е изцяло недопустимо и то е подкрепено от Беларус“, съобщи Столтенберг по време на посещаване в полската военновъздушна база „Ласк“.

„Ангажиментът ни към член 5, нашата уговорка за групова защита, е стоманен. Ще пазиме и отстояваме всеки сантиметър от територията на НАТО. Алиансът не се стреми към спор с Русия и упорства за дипломатическо решение на този в Украйна“, добави той.

Най-малко шестима души, измежду които и дете, са били ранени, откакто ракета унищожи постройката на регионалната администрация в Харков, оповестява CNN. Последвалият мощен гърмеж се вижда във видеоклип, споделен от кореспондента на Economist Оливър Карол в обществените мрежи.

„Масиран удар по централата на държавното управление в Харков преди към 30 минути. Толкова за „освобождаването“ на този рускоезичен град. Шок и боязън от капитулация“, написа под видеото Карол.

Според украинската осведомителна организация УНИАН разрушени са и по-високите етажи на две жилищни здания.

Кметът на града Игор Терехов съобщи, че съветската войска е взривила електрически подстанции, което е довело до спиране на електроснабдяването и водоснабдяването, съобщи БГНЕС.

Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците заяви, че съгласно оценки един милион души към този момент са разселени в Украйна от съветската инвазия, в допълнение към стотици хиляди, които са избягали в чужбина, съобщи БГНЕС.

„Все още не разполагаме с надеждни данни за броя на хората, разселени вътре в Украйна, само че считаме, че става въпрос за към един милион души, които са избягали вътре в страната или които сега се намират във трен, рейс или кола, пробвайки се да стигнат до безвредно място“, съобщи на конференция в Стокхолм Каролина Линдхолм Билинг, представител на ВКБООН в Украйна.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР