На кръгла маса в регионалното министерство ще бъдат представени трите

...
На кръгла маса в регионалното министерство ще бъдат представени трите
Коментари Харесай

Десислава Николова: Столицата е пожертвана в новото райониране на страната

На кръгла маса в районното министерство ще бъдат показани трите разновидността за новото райониране на страната. Според европейските условия един регион би трябвало да е с население от 800 хиляди до  3 милиона души,а Северозападна България към този момент е отвън тази рамка.
Десислава Николова от Института за пазарна стопанска система изясни в предаването " Преди всички ", че новото райониране се постанова за потребностите на европейската статистика и кохезионната политика:

" Въпросът е до каква степен в този момент е моментът ние към този момент да взимаме решения за новото райониране, преди, нагледно казано, да са ясни правила на играта, т.е. преди да имаме изясненост за бъдещата кохезионна политика в Европейски Съюз. В момента текат разисквания по въпроса, ще се избистря цялостната рамка на бъдещия бюджет на Европейски Съюз и надлежно перото за кохезионната политика. Кохезионната политика най-вероятно ще намалее и ние би трябвало да сме готови за този вид. "

Николова уточни, че проблем е и мястото на столицата, защото тя е над междинното равнище по европейските критерии:

" Това, което ние виждаме от разновидностите на министерството, е, че общо-взето столицата е пожертвана за сметка на другите региони. В единия вид, тя е отделена независимо, В този случай тя минава непосредствено в категорията на мощно развитите региони и надлежно ще има по-ограничен достъп до финансиране по кохезионната политика. Шри другите два разновидността Югозападният регион, в който тя попада също ще трансферира границата на т.нар слаборазвити региони и надлежно това значи, че този регион ще се води към този момент регион в преход,  за регионите в преход последната рамка имаме едвам 10% от общия бюджет по кохезионната политика. "

Десислава Николова изясни, че би трябвало нещата да бъдат добре изчислени, тъй че столицата да не остане без средства, защото с помощта на тях в града има метро, работи се за интегриран градски превоз и така нататък
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР