На която и да е власт у нас ще е

...
На която и да е власт у нас ще е
Коментари Харесай

Купихте си кола? Честито! Бръкнете се за още 600 лв.

На която и да е власт у нас ще е доста мъчно да вкара екологични ограничавания за возилата по пътищата. По една елементарна причина - небогати сме. Към момента в България над 1.8 милиона пътни транспортни средства /ППС/ са на възраст над 20 години. А това е съвсем половината от всички. Втората по брой група е на по-малко вехтите коли - сред 15-20 година - още съвсем един милион. Половин милион са колите в малко по-оптимистичната рубрика - сред 11 и 15 година /виж таблиците/. Новите - до 5 години, са едвам 177 хиляди, сочат данните на Министерство на вътрешните работи, които са годни към 5 януари т.г. От всичките над 2.8 милиона леки коли най-вече са на дизел.

След дълго търсене и пазарлъци най-сетне си купувате кола. Честито, на финалната права сте - още малко и ще си я паркирате пред блока. Остава да минете КАТ, да си платите екотаксата, да извършите застраховка Гражданска отговорност - или към 600 лв. в всеобщия случай.

За налог МПС не мислете в този момент. От няколко години новият притежател на автомобил няма ангажимент да уведомява дирекция " Местни налози и такси " за придобиването. След промени от преди повече от 4 години в Закона за локалните налози и такси информацията до данъчните служби се подава всекидневно по електронен път от Пътна полиция към Министерство на финансите. То пък от своя страна препраща до данъчните служби по места. Оттам ще ви изчислят напълно тъкмо налога, съгласно месеца, в който е осъществена покупката. Ако договорката е станала януари, ще платите целия годишен налог. Ако обаче договорката е станала май месец, дължимият налог МПС е 7/12 от годишния. Ориентировъчно, откакто към месец покарате новата си кола, ще би трябвало да се поинтересувате и за размера на общинския налог МПС.

В Община Пловдив смяна в ставките тази година няма

" Лесно и относително бързо стана минаването през КАТ ", споделя от персонален опит Илина Кръстева. Пловдивчанката направила договорката в автокъща, което <210> икономисало минаването през нотариус. Това няма по какъв начин да стане, в случай че бе купила возилото на остаряло от друго физическо лице. Илина закупила колата си като новогодишен подарък и в първата седмица на януари се озовала с наръч документи пред Пътна полиция. „ Новата” й кола е 11-годишен " Опел Нарива ", с екокатегория Евро 5 и мощ на мотора 1.4 кубика.

" Пребиваването ми в КАТ-Пловдив ми лиши към 4-5 часа, само че евентуално седмица по-късно щях да мина много по- бързо ", показва Илина. Причината е, че в първите работни дни след Нова година обичайно има повечко хора.

На касите в КАТ дамата оставила 61.54 лв.

Тъй като не упорствала за специфичен регистрационен номер, двете табелки <210> излезли малко над 16 лв.. Според цените за таксите, които се събират в системата на Министерство на вътрешните работи по Закона за държавните такси, две идентични числа в регистрационния номер или подобен по избор възлиза на 300 лева Разбирайте АА-ВВ, АВ-АВ и АВ-ВА, където „ А “ И „ В “ са разнообразни цифри от 0 до 9. Златният номер пък - четири идентични числа, е 1500 лв.. Комбинацията от шест букви или числа по желание коства много солено - 7000 лв..

" По-големият разход пристигна отвън територията на КАТ ", прави сметка шофьорката. За Гражданска отговорност на опела тя платила 211 лв.. Цената на Гражданско отделение към момента е функционалност от мощността на мотора, мястото на регистрация на колата, възрастта на водача и други субективни фактори. Въпреки че от години се приказва при ценообразуването на полицата да се вкара системата „ бонус-малус” и да се следи „ досието” на водача за пътни нарушавания, това към момента не се е случило. Последната пролонгация е за лятото на тази година. Имайте поради, че цената на Гражданско отделение в последните месеци стартира да се подвига. Според брокери повода е, че около първата година на пандемията и лимитираното напредване доста застрахователи са я държали изкуствено на по-сносни цени.

Без възнаграждение на екотакса също няма по какъв начин да се мине. Нововъведение от тази година е, че и за електрическите возила към този момент се дължи тази такса - 102 лв.. Досега те бяха освободени от това заплащане. Иначе за другите категории коли смяна няма. Таксата зависи от годините на МПС. За такива до 5 години е 194 лв., сред 5 и 10 година е 290 лв., а над 10-годишните возила дължат 310 лв..

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР