На кораб край брега на остров край Абу Даби, морският

...
На кораб край брега на остров край Абу Даби, морският
Коментари Харесай

ОАЕ се опитва да спаси коралите в затоплящите се морски води

На транспортен съд край брега на остров край Абу Даби, морският откривател Хамад ал Джайлани допира корали, събрани от рифов разплодник и опаковани в кутия с морска вода, изследва ги деликатно и открива дали да не са изгубили цвета си, съобщи Асошиейтед прес.

Някога тези корали са били избелени. Сега те са едри, здрави и подготвени да бъдат върнати на местообитанието си в истинския коралов риф с вяра да разцъфтят там още веднъж.

" Опитваме се да ги отгледаме от доста дребни фрагменти и в този момент някои от тях към този момент са с размера на юмрука ми ", сподели Ал Джайлани от програмата за възобновяване на коралите на Агенцията по околна среда в Абу Даби.

Развъдникът основава идеални условия за възобновяване на коралите - чисти води със мощни течения и нужното количество слънчева светлина. Ал Джайлени от време на време наблюдава растежа на коралите, отстранява развилите се евентуално рискови водорасли и морски треви и даже позволява риби до коралите, с цел да ги почистват, до момента в който те станат задоволително здрави и постоянни, с цел да бъдат преместени.

Агенцията по околна среда на Абу Даби се е заела с рехабилитация и възобновяване на коралите от 2021 година, когато рифовете по крайбрежието на Обединените арабски емирства (ОАЕ) бяха изправени пред второто избелване на коралите в границите на едвам пет години. Проектът на организацията е една от множеството елементи и държавни начинания за отбрана на коралите и на морския живот в ОАЕ, които са подложени на критика за широкомащабните си планове и замърсяващи промишлености, които вредят на подводните екосистеми.

Въпреки напредъка, специалистите не престават да бъдат загрижени за бъдещето на рифовете в затоплящите се морски води, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР