На конференция в Брюксел с участието на над 400 представители

...
На конференция в Брюксел с участието на над 400 представители
Коментари Харесай

Мария Габриел: Платформите трябва да ускорят работата си по борбата с дезинформацията онлайн

На конференция в Брюксел с присъединяване на над 400 представители на онлайн платформите, рекламната промишленост, публицисти и представители на университетските среди, българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел показа първите резултати от използването на Кодекса за положителни практики против разпространяването на дезинформация онлайн от страна на подписалите го платформи.Това оповестяват от Представителството на Европейска комисия в България.

„ Днес, към четири месеца преди изборите за Европейски парламент, отчитаме реализиран прогрес. Подписалите Кодекса са почнали да го ползват. Въведени са редица ограничения, само че към момента обаче следва доста работа за постигането на по-измерими и съответни резултати “, означи Мария Габриел.

Тя открои няколко съществени недостатъци, които би трябвало да бъдат преодолени.

На първо място ограниченията, които платформите подхващат, следва да се ползват във всички страни членки, а освен в някои.

Втора уязвимост е, че използването на тези ограничения към момента не се случва задоволително бързо, изключително предвид на идните европейски избори. В някои страни членки предизборните акции започнаха, само че ограниченията са обект на бъдещо приложение, посочи Мария Габриел.

На последващо място, българският еврокомисар изрази терзание от прекомерно тясната формулировка на понятието „ политическа реклама “. Определянето на една реклама като политическа не би трябвало да е единствено тогава, когато тя идва от политическите партии, а би трябвало да обгръща доста по-широк набор от рекламодатели.

Не на последно място, комисарят по цифровата стопанска система и общество обърна внимание на инструментите, с които разполагат потребителите за различаване на дезинформацията. „ Тези принадлежности не престават да са незадоволителни. Там, където е належащо, могат даже да бъдат основани нови. Участието на потребителите остава крайъгълен камък в нашата политика за битка с разпространяването на дезинформация “, означи Мария Габриел.

Българският еврокомисар насочи обръщение за присъединение към Кодекса и на тези платформи и рекламодатели, които към момента не са го подписали. Тя притегли вниманието и върху това, че представителната асоциация на рекламодателите е подписала кодекса, само че от време на време посредством избрани реклами индиректно се финансира разпространяване на дезинформацията.

„ Нужно е да работим по този начин, че да позволим на европейските жители да имат достъп до справедлива и висококачествена информация, която от своя страна да им обезпечи интензивно присъединяване в публичния спор, както и да могат да вършат осведомен избор. Днес приканвам всички – както платформи, по този начин и други участници, за повече старания за по-добра отбрана на осведомения ни избор на идващите европейски избори ”, сподели Мария Габриел.

Мониторингът на свършеното от платформите ще бъде ежемесечен в интервала до месец май, като ще се съсредоточим върху избрани знаци заложени в кодекса. „ Разчитаме да получаваме задоволително детайлна информация, която да ни дава ясна и справедлива картина “, заключи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР