На компромиса за кабинет “Денков/Габриел, който в социалните мрежи вече

...
На компромиса за кабинет “Денков/Габриел, който в социалните мрежи вече
Коментари Харесай

Кирил Петков и Христо Иванов варианти за нов български еврокомисар

На компромиса за кабинет “Денков/Габриел ”, който в обществените мрежи към този момент назовават D&G, май следва сериозен тест в първите дни на взаимен живот. До момента ротационните министър председатели Николай Денков и Мария Габриел са договорили съвсем всичко без кой ще наследи Габриел като български еврокомисар, съобщава 
Прочетете още
Темата не е обсъждана към момента и сред водачите Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. Въпреки това в София и Брюксел към този момент се появиха упования за избрани претенденти.

Мария Габриел напусна поста европейски комисар още в деня, в който получи мандат за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев. А шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен незабавно разгласи пред Европейския парламент, че постът е овакантен, и разпредели ресорите сред останалите еврокомисари.

Още при номинацията на Габриел за министър-председател от ГЕРБ се притесняваха кой ще излъчи новия български еврокомисар. И дали няма да бъде преотстъпен и този пост на президента Румен Радев, в случай че негов длъжностен кабинет би трябвало да направи номинацията.

При триумф на държавното управление “Денков/Габриел ” то ще има опцията да излъчи български претендент за Европейска комисия. Който ще би трябвало да бъде утвърден от Урсула фон дер Лайен, да премине препитване в Европарламента и по-късно единомислещо да получи поддръжката на министър председателите и президентите на 27-те страни членки в съвета.

Заради това и сега се преглежда необятен набор от претенденти, като в “Продължаваме смяната ” разчитат, че ще имат опция още при започване на ротацията да излъчат собствен за еврокомисар, до момента в който постът на министър-председател се заема от Николай Денков.

До момента като претенденти на Политическа партия в Брюксел се въртят две имена. Първото е на водача на “Да, България ” Христо Иванов. Подобна номинация се пояснява като жест за възпитаната тиха поддръжка за ротационни министър председатели. Още повече че Демократична България няма да дадат министри в кабинета. 

Както е известно - по този начин и водачът на “Да, България ” най-накрая ще събере своето семейство, защото брачната половинка Йорданка работи като юрист в Брюксел.

В София обаче като любимец се разисква различен от водачите на ПП-ДБ - съпредседателят на “Промяната ” и някогашен министър-председател Кирил Петков.

Въобще към бъдещото занятие на този политик вървят разнообразни догатки. Освен кандидат-кмет на София в този момент се появява и еврокомисар.

Бившият водач на Българска социалистическа партия и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев също бил измежду спряганите имена. В изгода на неговата кандидатура било, че по този начин ще имаме авторитетна кандидатура, която в това време е отдалечена от “Промяната ” и от ГЕРБ. В момента Станишев е европейски народен представител от Българска социалистическа партия.

Въпреки желанията на Политическа партия обаче до номиниране на български европейски комисар може и да не се стигне най-малко до идващото лято. Според източници от Брюксел сред Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен има сделка да не желае номинирането на идващ български комисар. Нито в ГЕРБ, нито в Политическа партия крият, че огромна част от контрактуваното взаимно ръководство е реализирана точно благодарение на европейски политици.

Фон дер Лайен може да откаже номинация на идващ български комисар за мандата на тази комисия, който изтича с евроизборите през юни 2024 година Като формалното опрощение ще е, че остава малко време на тази комисия и няма потребност от разбъркване на ресори. А профилът и на тримата споменавани като български претенденти ще изисква сходна промяна.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР