На компанията за скутери на самообслужване Cityscoot е наложена глоба

...
На компанията за скутери на самообслужване Cityscoot е наложена глоба
Коментари Харесай

Във Франция глобиха компания за електрически скутери под наем

На компанията за скутери на самообслужване Cityscoot е наложена санкция в размер на 125 000 евро за " съвсем непрекъснато " геолокализиране на клиентите ѝ, заяви във вторник френският орган за отбрана на персоналните данни Cnil.

Това заяви френският уебсайт " Капитал ".

Френският стартъп предлага повече от 7000 електрически скутера, които се оферират на улицата за краткосрочно наемане, в Париж и Ница, както и в Милано и Торино в Италия.

По време на инспекциите от френския регулаторен орган открили, че компанията е " нарушила непропорционално неприкосновеността на персоналния живот на своите клиенти, като ги е геолокирала съвсем непрекъснато ". " По време на наемането на скутер от частно лице сдружението е събирало данни за геолокацията на транспортното средство на всеки 30 секунди. Освен това сдружението е записвало тези пътувания ", се споделя в изказване на Комисията за отбрана на персоналните данни.

Cityscoot оспорва решението и декларира, че " обмисля " да заведе дело. Cityscoot се опазиха като показаха, че събират тези данни , с цел да обработва нарушавания на разпоредбите за придвижване, тъжби на клиенти, позвънявания до службата за поддръжка при положение на рухване да вземем за пример, както и за ръководство на искове и обири.

През 2022 година Комисията наложи санкция от 175 000 евро на Ubeeqo, компания за отдаване на коли чартърен на самообслужване (дъщерно сдружение на Europcar), заради същите аргументи.

Според Комисията за отбрана на персоналните данни Cityscoot, сходно на Ubeeqo, " не е спазила правилото за свеждане на данните до най-малко : данните би трябвало да са съответни, съответстващи и не несъразмерни във връзка с задачата, за която се събират и употребяват ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР