На късно заседание снощи Народното събрание гласува проект на решение

...
На късно заседание снощи Народното събрание гласува проект на решение
Коментари Харесай

С цел финансова стабилност: Парламентът задължи министъра в оставка Асен Василев с нови мерки

На късно съвещание нощес Народното събрание гласоподава план на решение за гарантиране на финансовата непоклатимост и фискалната ликвидност на България. Вносители на проекторешението бяха ръководителят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от Движение за права и свободи и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Решението бе гласувано със 131 гласа „ за “.

Проекторешението планува министърът на финансите неотложно да прекрати разноските по консолидираната финансова стратегия като се изключи разноските за пенсии, трудови хонорари, неотложни обществени заплащания и падежиращи заплащания по държавния дълг – до назначението на служебно държавно управление. Освен това с решението се задължава в период до 9 април 2024 година министърът на финансите да даде на Народното събрание цялостен доклад за разполагаемата ликвидност и плануваните разноски по дати за интервала от 4 април до 10 април 2024 година, в това число, да задели неснижаем излишък по единната сметка в размер, задоволителен за обезпечаването на заплащанията за пенсии за месец април 2024 година

Теменужка Петкова съобщи, че решението се предлага за да се минимализира риска от нецелесъобразни разноски на обществените средства. Никола Минчев от ПП-ДБ съобщи, че този план на решение по процедурни, организационни и механически въпроси не се разпределя на отраслови комисии. Това е решение, което наложително би трябвало да мине през непрекъсната комисия, съобщи Минчев.

Йордан Цонев съобщи, че Народното събрание се е потрудило доста и по тази причина предложи в четвъртък работата му да стартира от 10:00 ч., с цел да могат сътрудниците да си починат.

Предложението на Цонев бе гласувано с 87 гласа „ за “, 36 – „ срещу “ и двама въздържали се.  

След гласуването на решението, малко след 00:30 ч. съвещанието на Народното събрание бе прекъснато.

Вчерашното съвещание на Народното събрание продължи повече от 15 часа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР