На какво се дължат проблемите с машинното гласуване на изборите

...
На какво се дължат проблемите с машинното гласуване на изборите
Коментари Харесай

Изборни експерти за проблемите с машините: Могат да доведат до много сериозен спад на доверие

На какво се дължат проблемите с машинното гласоподаване на изборите 2 в 1 и чия е отговорността за възникването им разясняват някогашният ръководител на Държавна организация „ Електронно ръководство “ Красимир Симонски и Жоро Пенчев от " Обединение почтени избори " в студиото на „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

" Опасно е, в случай че казусът е софтуерен, тъй като значи, че не е свършена работа по засвидетелствуване на машините. Тези пропуски могат да доведат до доста сериозен спад на доверие ", сподели Симонски.

145 машини са с регистриран проблем през вчерашния ден – под 1,5% от общия им брой. „ Това са профилирани машини, обикновено е да имат по-слаби процесори ”, изясни някогашният ръководител на Държавна организация „ Електронно ръководство “.

По думите му удостоверяването на машините е обвързване на три институции - Министерството на електронното ръководство, Българския институт по стандартизация и Института по метрология. „ Най-важно е министерството, тъй като там се прави инспекция на софтуера ”, сподели още Симонски.

Пенчев добави, че на всички избори с машинно гласоподаване до момента се постанова въвеждане на промени. „ Грешките не бяха доста, процентът не е сериозен ”, сподели той.

Според Пенчев видеонаблюдението на работата в СИК е належащо и потребно, тъй като се отразяват проблемите с „ неспазване на методическите инструкции и неправилното слагане на камерите ”.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР