На журналистите в южна Сърбия им е все по-трудно да

...
На журналистите в южна Сърбия им е все по-трудно да
Коментари Харесай

„Уча се да ходя“: Пенсионери в Сърбия за първата си разходка след 35 дни забрана

На публицистите в южна Сърбия им е все по-трудно да получат прецизни данни за броя на тестваните хора и за инфектираните с ковид , написа вестник " Данас ".  Данните от място се разграничават значително от тези, които разгласява формалният уебсайт Ковид-19.рс. По данни на формалния уебсайт в седем общини на Пчински окръг (до границата с България) с ковид са инфектирани 129 души. Местните медии оповестяват за два нови случая в община Търговище, в която публично не е регистриран нито един случай на болест, а се загатва за двама умряли миньори. Председателят на Градския щаб на община Вране с дни не се е обръщал към жителите, не провежда конференции и изцяло пренебрегва всевъзможен контакт с локалните медии, както и с кореспондентите на националните малките екрани и вестници, съобщи Българска телеграфна агенция.

Същевременно ръководителят на Кризисния щаб за Нишкия и Топличкия окръг Бранислав Недимович заяви, че 252 души ще бъдат изписани през днешния ден от Клиничния център в Ниш, в който са настанени заболели от COVID-19 от цяла южна Сърбия.

След 35 дни възбрана за излизане на открито хората над 65 години в Сърбия нощес можеха да излязат на разходка за половин час. Мнозина вървяха сами или по двойки, спазвайки отдалеченост и с маски, вдигнати чак до очите, написа " Данас " в репортаж по тематиката. Възрастна жена върви напълно постепенно, подпирайки се с бастун. " Какво да кажа, изучавам се да вървя ", дава отговор тя на въпрос на журналиста и изяснява, че отива единствено на 100 метра от вкъщи си, до пощата. Следващата опция за разходка пенсионерите ще имат в петък.

Днес стартира " дребната матура " - изпитите, които завършващите осми клас възпитаници би трябвало да вземат, написа вестник " Новости ".

Днес в интервала от 8 часа до 20 часа стартира пробният онлайн изпит по сръбски език, на следващия ден ще бъде изпитът по математика, а в петък ще е комбинираният изпит.
Тестът ще продължи 60 минути, считано от момента, в който ученикът актуализира регистрирането си в просветителната платформа " Моята класна стая ". В платформата са регистрирани 51 700 възпитаници. Осигурени са таблети и интернет за 2844 ученика, или за 4,3 % от този набор , заяви министерството на образованието и добави, че след подаяние няма възпитаник без техническо средство и интернет. В случай, че има някакъв проблем, у чениците могат да получат в учебно заведение и трите теста на хартия на 24 април.

Отговорите ще бъдат оповестени тази вечер в 20 часа. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР