На жп гарата във Варна всичко е подготвено, за да

...
На жп гарата във Варна всичко е подготвено, за да
Коментари Харесай

Над 200 украински бежанци отказват да си тръгнат от Варна

На жп гарата във Варна всичко е квалифицирано, с цел да посрещне първата група украински бежанци. Преместването им от Варна към вътрешността на страната стартира през днешния ден. Екипи на БЧК и Неправителствени организации са на терен, с квалифициран детски ъгъл, вода и подкрепителна закуска.

Оказа се, че над 200 бежанци, които трябваше да бъдат преместени в базите в Паничище и в Рибарица са се отказали в последния миг. Очаква се да дойдат единствено 10-15 души.

" От 250 украински бежанци, едвам пет от тях са декларирали предпочитание да бъдат извозени към държавни бази. Мнозинството от тях ще си търсят да се настанят сами – в квартири, а други ще се върнат в Украйна ", стана ясно от изказване на регионалният шеф на Варна Благомир Коцев.

Днес в 10.30 ч. сутринта трябваше да стартира извозването на бежанци от хотелите по Черноморието към обитаеми места навътре в страната с бързия трен Варна - София. По думите му хората е трябвало да стигнат до Горна Оряховица с трен, след което да се качат на рейсове до Рибарица.

„ Имаше прецизен график, по който да бъдат разпределени хората. Държавните бази във Варна са непокътнати за хора в най-голяма потребност – възрастни хора, инвалиди, с цел да няма потребност да бъдат транспортирани”, акцентира Благомир Коцев. Там ще са не повече от 500 и 1000 души.

" От към 20 хиляди украински бежанци, които са в хотелите в региона, към 3 хиляди към този момент са отпътували в Украйна, 7 хиляди са поискали в началото пренасяне, само че съдейки по през днешния ден, към половината евентуално ще останат по квартири ", позволи той.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/267809888863898
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР