На живо от Страсбург евродепутатът Цветелина Пенкова коментира пред БНТ

...
На живо от Страсбург евродепутатът Цветелина Пенкова коментира пред БНТ
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Определянето на ресорите за еврокомисарите буди много въпроси

На живо от Страсбург евродепутатът Цветелина Пенкова разяснява пред Българска национална телевизия тематиката за финалния състав на Европейската комисия.

Според нея той ще стане явен през идващите няколко седмици. Пенкова уточни, че методът, по който са избрани ресорите за съответните европейски комисари провокира повече въпроси, в сравнение с дава отговори по отношение на целите на идната Европейска комисия. Не е ясно и по какъв метод ще протекат чуванията във всяка една от отрасловите комисии към Европейския парламент. Усеща се напрежение и има очакване, че не всички комисари ще преминат през чуванията безпроблемно.

По отношение на въпроса дали е удовлетворяващ ресорът, който резервира България и удовлетворяващо ли е като позиция за нашата страна, българският евродепутат съобщи, че ресорът обвързван с нововъведения, технологии и стартъпи е значим и основен за България и Европейски Съюз. Това е и повода в предходния мандат самата тя взаимно с екипа си да започва и първото европейско законодателство за стартъпи и получава сериозна поддръжка от българския и европейския стартъп бранш. Г-жа Пенкова споделя: „ Това е метода да дадем на младежите да се осъществят и да развиват своите планове в границите на Европа, да намират финансиране в границите на Европа и в границите на България, а не да търсят благоприятни условия отвън нашия континент! “.

Въпреки значимостта на дадения на България сектор, Цветелина Пенкова счита, че България е можела да се бори и да получи други основни ресори, като сектор „ Енергетика “, който е бил предназначен за Източна Европа. Според самата нея главната причина да го получи Дания, а не ние е непостигане на единодушие от българското държавно управление.

По отношение на претендента за комисар на Дания българският евродепутат съобщи, че той е извънредно умел и квалифициран, само че не пропусна да подсети: „ В предходния мандат на Европейската комисия и парламент са положени извънредно доста старания, с цел да се подсигурява, че ядрено-енергийният бранш е стратегически зелен и той има бъдеще в границите на Европа и в границите на България. Важно е тази политика да продължи, а не да стои напълно и само като прерогатив на националните държавни управления. Необходима е общоевропейска политика.

Над 17 страни поддържат развиването на ядрено-енергийния бранш и това задава посоката, че това би трябвало да е общоевропейска политика. “. По тази причина Цветелина Пенкова се надява новият комисар по енергетика да отстоява тези позиции и добави: „ Говорим за нужда от европейско финансиране, за развиване на промишленост, която да създава съставни елементи за нови нуклеарни централи, която да поддържа съществуващите такива. Това е един основен сегмент от бъдещата политика на Европа в сфера „ Енергетика “.

Планът на Марио Драги за европейската стопанска система и конкурентоспособност, госпожа Пенкова дефинира като „ План на здравия разсъдък “, а самият него като извънредно квалифициран икономист и финансист. „ Направи ми извънредно мощно усещане, че все едно е осведомен със седемте целта, които в края на миналия мандат изведохме дружно с представители на българската промишленост и енергетика. “. В тези седем основни детайла бяха заложени – енергетика, нуждата от рандеман и законова рамка във връзка с сериозните първични материали и ресурсите, основаване на високоплатени работни места, развиване на технологиите и нововъведенията, възстановяване на енергийната съгласуваност в границите на Европа.

Българският евродепутат изрази безапелационното си мнение, че би трябвало националните цели да са ясни и да се работи в посока България да се трансформира в център за производството на съставените елементи формирани от цинк, олово и мед, тъй като все още страната ни е единствено експортьор на тези първични материали.

По отношение на заложения и въпрос: Икономическата или военната сигурност на Европа са приоритет, Цветелина Пенкова беше безапелационна, че в случай че желаеме да имаме решаваща роля в границите на развиване на Европа, би трябвало да има работеща промишленост и стопанска система, работеща енергетика и сила на налични цени. Нужна е мощна дипломация, а не просто въоръжаване! „ Конфликтът би трябвало да бъде решен посредством договаряния и дипломатически канали, а не посредством в допълнение въоръжаване и поддръжката на загуба на почтени животи и от двете страни! “, съобщи Пенкова.

Във връзка с политическата обстановка в Германия и дали тя има връзка с Шенген, Цветелина Пенкова съобщи, че съгласно нея решението не визира рамката на Европейски Съюз като политика, а е обвързвано с вътрешнополитическата обстановка в Германия. По отношение на бъдещето на България в Шенген, евродепутатът от групата на социалдемократите разяснява, че България е изпуснала своя исторически късмет, в който трябваше да се контракти пълноправното си и по едно и също време влизане по въздушен, сухопътен и воден превоз в границите на Шенгенското пространство. Въпреки това беше безапелационна: „ Усилията ни ще продължат и отсега нататък по всички вероятни канали в границите на европейските институции! “.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР